BEBE I MAME

Dijete je razdražljivo, plačno i uplašeno...

Mjerenjem ćete lako otkriti da mu je tjelesna temperatura visoka, ali šta treba potom učiniti

Pratite djetetovo ponašanje. Ilustracija

"Bebe i mame"

7.2.2019

Tjelesna temperatura održava se na vrijednosti od oko 37 stepeni Celzija i kod većine ljudi mijenja se tokom dana - ujutro je niža, a uvečer ili za vrijeme fizičke aktivnosti viša.  

U pojedinim situacijama, većinom uz infektivnu bolest, centar u mozgu, u hipotalamusu, podići će tjelesnu temperaturu, jer tako uzročnici bolesti teže prežive. Uz povišenu temperaturu pokreću se prirodni mehanizmi odbrane organizma.

Kako izmjeriti temperaturu

Kod djece do četvrte godine temperaturu možete izmjeriti rektalno, u debelom crijevu, a kod starije djece u području pazuha, pazeći da je ono suho i da je termometar u direktnom kontaktu s tijelom.

Ako dijete ne kašlje i može disati na nos, temperaturu možete izmjeriti u ustima, što je pouzdanije od mjerenja ispod ruke. Digitalni termometri brzi su i tačni, ali se pri upotrebi treba dosljedno pridržavati uputa. Upotreba termometara za uho nije za male bebe, posebno one mlađe od tri mjeseca.

Dijete ima povišenu temperaturu ako je ona iznad 38 stepeni, izmjereno rektalno, iznad 37 speteni, izmjereno ispod ruke, odnosno iznad 37,5 stepeni izmjereno u ustima.

Ako temperatura ne prelazi 38,9 stepeni, a dijete nije nikada imalo konvulzije uz povišenu temperaturu, ne treba primjenjivati nikakve lijekove ni fizikalne mjere za njeno snižavanje.

Pratite djetetovo ponašanje: vjerovatno se ne radi o ozbiljnoj bolesti ako se dijete i dalje igra, jede i pije, nepromijenjenog je kontakta i bez osipa po koži. Slabiji apetit ne mora biti zabrinjavajući znak.

Umjereno povišena temperatura ne može naškoditi djetetu, već će potaći njegovu odbranu od infekcije, no ako temperatura traje duže i ako prelazi 39 stepeni Celzija, ono se može osjećati loše, a mogu se razviti i znaci gubitka tekućine.

Kod beba mlađih od tri mjeseca svaki porast temperature iznad 38 stepeni zahtijeva kontakt s liječnikom, jer se kod tako male djece i uz blagi porast temperature može raditi o ozbiljnoj bolesti.

Šta ako...

1. Ako temperatura prelazi 39 stepeni ili se dijete i uz nižu temperaturu osjeća loše, dajte mu paracetamol u dozi ovisno o težini djeteta.

2. Ako niste sigurni u količinu, kontaktirajte pedijatra, posebno ako se radi o djetetu mlađem od dvije godine. Možete dati i ibuprofen, koji uz kraće primjene ne izaziva nepoželjna djelovanja.

3. Ako se uz dozvoljenu količinu lijeka temperatura ne snizi, možete dijete okupati u mlakoj vodi ili mu staviti mlake obloge preko cijelog tijela.

Upotreba alkohola je zabranjena zbog mogućeg trovanja.

Ne mora ležati

Odjenite djetetu laganu odjeću, neka ne boravi u pregrijanom prostoru, neka

pije dosta tekućine i jede ono šta želi. Ležanje u krevetu nije nužno. Ako se dijete želi poigrati u kući, dozvolite mu. Ako ide u vrtić, neka napravi pauzu barem dan-dva nakon prestanka temperature.

Javite se ljekaru

- Ako dijete mlađe od tri mjeseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, dijete od tri do 12 mjeseci iznad 39, a dijete starije od 12 mjeseci iznad 40 stepeni.

- Ako je temperatura niža, zatražite pomoć ljekara uz sljedeće znakove: dijete odbija tekućinu, povraća, ima proljev i znake gubitka tekućine, žali se na grlobolju ili bol u uhu, temperatura traje duže od 24 sata kod djeteta mlađeg od dvije godine, a duže od 72 sata kod starijeg djeteta

- Bez obzira na tjelesnu temperaturu, ako dijete: duže neutješno plače, jako je razdražljivo, klonulo i ne može hodati, ima bilo kakav osip po tijelu, teško diše, iako mu je nos prohodan, žali se na jaču glavobolju, čini vam se da koči vrat ili ima konvulzije.

Jeste li znali

Često se povišena temperatura opravdava nicanjem zuba, no to je prihvatljiv uzrok tek ako smo isključili druge uzroke te ako temperatura ne prelazi 38 stepeni Celzija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.