PRAVILA

Kako pravilno čuvati mliječne zube

Kada nikne prvi zubić, makar i samo njegov vrh, počnite sa pranjem

Dobro očistite sve naslage na zubima. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.2.2019

Iako živimo u 21. stoljeću, još postoje nepoznanice o nama samima. U njih spadaju i mliječni zubi. Zato treba znati ovo:  

1 Prvi niču donji srednji sjekutići, zatim gornji srednji sjekutići, nakon njih mliječne dvojke, donje i gornje, zatim mliječni očnjaci, donji i gornji i na kraju mliječni kutnjaci, gornji i donji.

Prilikom nicanja dobro je bebi ponuditi grickalicu od gume kojih na tržištu ima u različitim oblicima, a najbolje su one koje u sebi sadrže vodu. Takvu grickalicu stavite u frižider i samim hlađenjem ublažit ćete bolove uzrokovane nicanjem zubića.

2 U literaturi obično piše da prvi zubi niču nakon šestoga mjeseca života do druge godine kada bi klinci trebali imati 20 zubića, po deset u svakoj čeljusti.

No, nije baš tako. Mnoge mame će vam reći da je njihovo dijete prvi zubić dobilo već sa četiri mjeseca.

3 Kada nikne prvi zubić, makar i samo njegov vrh, počnite s pranjem. Kada kupate dijete, pripremite malu četkicu samo za bebu i dok joj pridržavate glavicu da ne potone, drugom rukom istrljajte četkicom taj zubić. Vidjet ćete da će se to bebi dopasti, otvorit će usta i čekati.

Time ne samo da ćete očistiti sve naslagice koje je beba prikupila tokom dana od hrane i dude, već ćete i izmasirati okolno zubno meso te time olakšati nicanje idućem zubiću.

4 Zaboravite na čišćenja bebi-štapićima. Oni ne mogu zamijeniti četkicu, a, uz to, bebi u ustima ostaju dlačice koje joj samo smetaju. Nemojte nipošto koristiti zubnu pastu, jer za tim još nema potrebe, a i bebi se neće svidjeti.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.