BEBE I MAME

Na pragu majčinstva je - bol

Većina prvorotki postavlja sebi isto pitanje - šta me očekuje tokom poroda? U osnovi, porod i rađanje moguće je podijeliti u nekoliko faza. Upoznajte ih...

Većina žena trudove podnosi vrlo dobro. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.2.2019

Početak porođaja ili njegova prva faza naziva se prvo porođajno doba. Tada se otvara grlić maternice i tijelo se priprema za porod. Ova prva faza sastoji se od tri dijela - ranog ili latentnog, aktivnog i prelaznog dijela. 

Latentna faza

Prva, rana faza poroda naziva se latentnom i može potrajati dugo. Mnogim prvorotkama možda neće biti jasno je li porod započeo ili osjeća lažne trudove.

Većina žena trudove podnosi vrlo dobro, a oni se u ovoj fazi porođaja javljaju u neravnomjernim razmacima - svakih pet do dvadeset minuta. Naravno,

to nije uvijek slučaj, no ova faza može trajati čak šest do osam sati, iako se to obično događa kod prvog poroda.

Simptomi koji se mogu pojaviti u latentnoj fazi su:

- lagano krvarenje

- kontrakcije koje se mogu osjećati u predjelu abdomena i stražnjeg dijela

   leđa, a podsjećaju na menstrualnu bol

- česta i rjeđa stolica.

Aktivna faza

U ovoj fazi grlić materice otvoren je od četiri do pet centimetara te se, uglavnom, otvara po jedan centimetar svakih sat vremena. Kontrakcije su sve jače i javljaju se u razmacima od dvije do pet minuta, a traju od 45 do 60 sekundi.

Trudovi traju duže nego u latentnoj fazi i intenzivniji su pa to zahtijeva i veću angažiranost buduće majke. Ona se trebate odmarati između trudova, a dok kontrakcije traju usredotočiti se na disanje koje ih treba dodatno opustiti.

Tijelo u ovoj fazi gubi tekućinu koja se smije konzumirati u vrlo malim količinama. Većina bolnica brani unošenje tekućine, a porodilja pritom mora paziti da ne dehidrira.

Preporučuje se zamoliti bolničko osoblje za čašu vode, a dehidraciju ublažavati kvašenjem usana i malim gutljajima vode.

Za to vrijeme obično se preporuča odmaranje i opuštanje uz povremene aktivnosti poput hodanja. Najbolje bi bilo poći u bolnicu tek nakon što trudovi postanu češći i bolniji.

Prijelazna faza

U ovoj fazi grlić maternice otvara se od sedam do deset centimetara i to se može odigrati vrlo brzo. Kontrakcije se javljaju sve učestalije i to u razmacima od dvije do tri minute te su sve jače i bolnije.

Porodilja bi i tada trebala držati situaciju pod kontrolom i paziti na pravilnu tehniku disanja kojom će ublažiti bolove. Između trudova treba se odmarati i čuvati snagu.

U prelaznoj fazi porodilja će vjerovatno biti umornija i osjećat će se iscrpljeno. Ipak, moguće je pronaći najugodniji položaj i opustiti se.

No, većina ih osjeća preveliku zagrijanost tijela, često su obeshrabrene i razdražljive. Sreća pa je ova faza najkraća, jer nakon nje slijedi izgon.

Prolaz kroz porođajni kanal

Drugu porođajnu fazu čini izgon - dio u kojem dijete prolazi kroz porođajni kanal. Kod rodilja koje rađaju prvi put ovaj dio može trajati od 30 minuta do dva sata. Kod žena koje su već rađale ova faza može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Šta se tada dešava? Kontrakcije su sve češće i porodilja je sve umornija. Neke u ovoj fazi znaju osjećati vrtoglavicu i mučninu. Tada slijedi tiskanje - najzahtjevnija vježba u životu žene.

Prvo i najupečatljivije u ovom trenutku je bol jer je beba sve bliže izlazu. No, to je bol koja se najbrže zaboravi.

- Postoji mogućnost da liječnik u tom trenutku napravi epiziotomiju - rez na dijelu između vagine i rektuma kojim se širi vaginalni otvor kako bi dijete lakše izašlo van.

- Prije svakog truda porodilja treba osluškivati svoje tijelo i pripremati se za napone i tiskanje. Pritom oči treba držati zatvorenim kako ne bi popucali kapilari.

- Savjete liječnika i babice treba slušati pažljivo i s njima sarađivati kako bi dijete što prije stiglo na svijet. Nakon što njegova glavica prođe kroz porođajni kanal, na redu je ostatak tijela. Na kraju, još jedno tiskanje i pred porodiljom je najljepši trenutak u životu.

Beba je stigla

U trećoj porođajnoj fazi beba je okupana i majka uživa u prvom zagrljaju, koji, nažalost, traje prekratko. Jer majka se još mora osloboditi posteljice, što nije bolno, ali je pomalo neugodno. A ako je napravljena epiziotomiju, slijedi šivanje koje može biti bolno.

Konačno je sve prošlo, dijete odmah odnesu iz rađaone, a majka ostaje još neko vrijeme na promatranju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.