BEBE I MAME

Potaknite maštu kod djece

Intelektualne sposobnosti izgrađuju se kroz strast za igrom - djetetov svijet iz mašte ujedno je njegov stvarni svijet koji treba njegovati

Slušajte i posmatrajte svoje dijete. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.3.2019

Iako se mame i tate vole hvaliti "njihovim pametnim glavicama ", forsiranje  djece da što ranije počnu razmišljati intelektualno i apstraktno može imati suprotan učinak.  

Od velike je važnosti, međutim, primijetiti i potaknuti dar koji sva djeca imaju - njihovu nesputanu maštu. Ako je dijete toga lišeno, ne samo da će imati emocionalnih problema, već će i njegova sposobnost učenja biti oštećena.

Ne kočite dijete

Dijete svoje intelektualne sposobnosti izgrađuje kroz igru - dovoljno je razumjeti da je djetetov svijet iz mašte ujedno i njegov stvarni svijet, te da ga treba njegovati. Racionalni pristup odraslih često može kod djeteta kočiti neprestano kolanje novih ideja i tako ugroziti njegov bajkoviti svijet.

Oko četvrte godine djeca sve više počinju igrati igre s pojmom vremena, prostora ili broja, koje mogu dati snažnu osnovu za učenje. Također, od prvih dana djeca se uče životu oponašanjem, a prvi uzor su roditelji.

Tako će, naprimjer, malo dijete htjeti naučiti rezati makazama, paliti šibice, usisavati prašinu - jednostavnije, ući u svijet oko sebe. To mu treba i omogućiti, pri čemu roditelji trebaju učiti djecu rukovati oruđem na siguran način i stajati u blizini dok ih ono koristi.

Pružite mu šansu

Treba imati na umu da se dijete ne želi samo "pretvarati" da radi ono što i odrasli, već raditi potpuno isto, što će kasnije ugrađivati u svoju zamišljenu igru.

Tek tada može osjetiti da obavlja stvarni zadatak koji ima vrijednost. Zato mu trebate pokazati da vjerujete u njega, kako bi i ono samo vjerovalo u sebe.

Ponekad se čini da su djeca danas uključena u utrku - želite da dijete bude najpametnije, da nešto postigne... Time ga možete nenamjerno gurnuti da počne prebrzo ići kroz život.

Također, trebate biti oprezni i ne upasti u zamku koju nameće okolina - da bi dijete trebalo učiti što je ranije i što je brže moguće.

 Izbjegnite zamke

Slušajte i posmatrajte svoje dijete. Svako dijete, ako mu roditelji to dopuste, znat će dati do znanja šta želi. Kad mu, pak, namećete određena očekivanja, ono prestaje činiti ono što samo želi, te čini ono što vi želite, misleći da će jedino tako biti dobro i voljeno.

Međutim, djeca znaju "pročitati" i ono što ne izgovorite, pa ako vide da ste fascinirani djevojčicom iz vrtića koja čita s tri godine, i vaše će dijete poželjeti biti takvo, ali samo radi vas.

Djeca uče neprestano

Dijete uči cijelog i svakog dana - neprestano. Za djecu nema razlike između učenja, rada i igre. Zato mu ne treba stvarati posebne prilike za učenje. Treba jednostavno shvatiti da ono uči svakog trenutka u životu i da će za sve što treba savladati naći pravi trenutak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.