BEBE I MAME

Spušteno stopalo - e pa šta?

Spuštena stopala kod male djece u većini se slučajeva poboljšaju sama od sebe, što znači da je liječenje posebnim cipelama ili pomagalima često nepotrebno

Liječenje u većini slučajeva nije potrebno. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.3.2019

Djecu s tipičnim fleksibilnim spuštenim stopalom ne bi trebalo opterećivati posebnim cipelama ili pomagalima, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Beču.  

Djeca se rađaju sa spuštenim stopalima, a luk stopala postupno se formira u prvim godinama života, objašnjavaju istraživači. Dok mnogi roditelji traže lijek za takva stopala, ističu, znanstvenici sve više dijele mišljenje da liječenje u većini slučajeva nije potrebno.

Liječenje je potrebno za nefleksibilno spušteno stopalo koje uzrokuje bol i probleme, dodaju. No, fleksibilno spušteno stopalo - kod kojeg luk nestaje kada dijete stoji a pojavljuje se kada se ispruži palac ili dijete stoji na prstima - sve više se smatra normalnom fazom u razvoju.

Posebne cipele ili pomagala za stopalo djeci nisu udobna. Postoje, također, dokazi da korištenje potpora za luk stopala ili čak redovito nošenje cipela koje čvrsto podržavaju stopalo prije šeste godine života mogu pogoršati spušteno stopalo ometanjem normalnog razvoja mišića, ističu austrijski naučnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.