BEBE I MAME Zašto ne želi jesti

Gubitak apetita: Je li dijete bolesno?

Sve dok je dijete zdravo, čilo i veselo, nema mjesta za brigu. Ali, šta raditi ako je bolesno ili ako je gubitak apetita posljedica njegovih briga i problema u porodici

"Bebe i mame"

Dijete ne treba tjerati da jede

Foto: Ilustracija


Gubitak apetita je često prvi simptom da se dijete razbolijeva. Jer, za većinu dječijih bolestu gubitak apetita je tipična popratna pojava. Organizam se, naime, na taj način brani od dodatnog opterećenja putem probave. 

Nedostatak apetita može biti uslovljen i psihičkim stanjem. Neka djeca na taj način reagiraju na probleme u porodici, u obdaništu, na sukobe sa starijom braćom i sestrama. U takvim slučajevima reakcija može biti toliko žestoka da dijete sasvim odbija jelo.

Ako gubitak apetita, ili čak odbijanje hrane, nastupe odjednom, trebalo bi dijete odvesti na pregled. Ako nastupe dodatni simptomi kao proljev, povraćanje, bolovi u stomaku ili groznica, obavezno ga treba odvesti liječniku.

No, mnogo su češći slučajevi roditeljskih briga zato što dijete generalno malo jede, manje nego što to roditelji predviđaju u svojim planovima prehrane. A, zapravo, riječ je o tome da je njihovo dijete "nejelica" i da mu treba manje hrane nego drugoj djeci.

Sve dok je takvo dijete veselo, zdravo i čilo, roditelji ne bi trebali biti zabrinuti.

Šta da se radi? Generalno - dijete ne treba tjerati da jede. A kad treba, postoje tri načina rješavanja problema - zavisno od uzroka.

1. Kad je dijete bolesno?

Bolesnom djetetu hrana je dodatni teret. Zato ga ne treba tjerati da jede čvrstu hranu, ali roditelji moraju voditi računa o tome da ono uzima dovoljno tečnosti, da mnogo pije, kako bi se izbjegla svaka mogućnost dehidracije.

Dojenčad treba što češće stavljati na grudi kako bi posisali što više majčinog mlijeka. Kad bolest bude savladana, apetit se, po pravilu, vraća.

2. Kad je dijete "pekavo"!

Ako je riječ o djetetu koje je jednostavno "peka" ili "nejelica", roditelji bi trebali:

- Na tanjur stavljati male porcije, jer često i sam pogled na krcat tanjur u djetetu ubije svaku želju za jelom. Bolje je da poslije ispražnjenog tanjura djetetu ponudite dodatak;

- Ne dajte djetetu da bilo šta žvaće između obroka;

- Dijete ne bi trebalo piti veće količine mlijeka, kakaa, sokova i limunada. Za piće mu treba nuditi samo vodu ili biljne čajeve;

- S djetetom budite mnogo na svježem zraku i omogućite mu da se napolju mnogo kreće - od toga će ogladnjeti.

3. Kad je riječ o psihičkim problemima

Ako je gubitak apetita nastao usljed psiholoških problema, roditelj se treba suočiti s činjenicama i razgovarati s djetetom. Možda se dijete osjeća zapostavljeno, možda osjeća da mu se ne poklanja dovoljno ljubavi i pažnje.

NA VRH

Podijeli članak na