BEBE I MAME

Šta nam govori ultrazvuk

Liječnici prepručuju tri obavezna UZV pregleda tokom trudnoće i to između 10. i 14., 18. i 22. i 30. i 34. sedmice trudnoće

"Bebe i mame"

3.4.2019

Pregledi u trudnoći mogu se obavljati putem rodnice transvaginalnom sondom i putem trbuha, transabdominalnom sondom.  

Liječnici preporučuju tri obavezna UZV pregleda tokom trudnoće.

- Prvi pregled je krajem prvog tromjesečja (između 10. i 14. sedmice od posljednje menstruacije) radi provjere stanja i napretka bebe.

- Drugi pregled je u periodu između 18. i 22. sedmice.

- Treći pregled je između 30. i 34. sedmice trudnoće.

Prvi pregled

Temeljni sadržaj pregleda u ovoj dobi trudnoće podrazumijeva utvrditi radi li se o normalnoj trudnoći u maternici, je li plod živ i kolika je dob trudnoće te pregled osnovnih anatomskih detalja ploda i tkiva posteljice.

Treba otkriti vide li se otkucaji srca i miče li se plod. Potom slijedi UZV biometrija - metoda mjerenja određenih anatomskih struktura, poređenje dobivenih rezultata sa standardnim vrijednostima za određenu dob trudnoće i procjene odgovara li fetus svojom veličinom trajanju trudnoće ili ne.

Na prvom pregledu mjeri se udaljenost od tjemena do trtice, što je osnovna mjera za procjenu starosti ploda. Kod žena s neredovnim menstruacijama i nepravilnim, zakašnjelim ovulacijama, starost trudnoće može biti i nekoliko sedmica manja u odnosu na vrijeme od izostanka menstruacije.

Tačnost UZV mjerenja u ocjeni starosti trudnoće upravo je i najtačnija tokom prvog tromjesečja. Slijedi osnovna anatomija - pregled glavice, trupa, udova, neuralne cijevi (kičme), pupkovine i posteljičnog tkiva.

Liječnik bi trebao ciljano pregledati pojedine organe s namjerom otkrivanja prirođenih bolesti (najčešće hromosomskih poremećaja). Na prvom pregledu posebnu pažnju treba obratiti na nuhalno prosvjetljenje - manja količina tekućine koja normalno može biti nakupljena ispod kože u stražnjem dijelu vrata i leđa (nuhalna regija).

Iako se pouzdano zna da je povećana količina takve tekućine mnogo češća pojava u fetusa s Downovim sindromom, može postojati i kod potpuno zdravih fetusa. Važno je znati da se UZV pregledom ne postavlja sigurna dijagnoza takvih bolesti, već samo sumnja za njihovo postojanje.

Drugi pregled

Glavni zadatak tokom ovog pregleda je detaljna analiza anatomske građe fetusa, odnosno isključenje mogućnosti postojanja prirođenih malformacija. Uz to će se svakako ponovno učiniti i fetalna biometrija, dakle mjerenje tačno određenih dijelova tijela. Obvezno treba izmjeriti promjer glavice, obim trbuha i dužinu bedrene kosti, na temelju čega potvrđujemo starost trudnoće i normalan rast djeteta.

Obavezno treba pregledati glavu, mozak i lice, a zatim kičmu, srce i prsište. Potom slijedi pregled trbušne šupljine, a posebna pažnja obraća se na trbušnu stjenku, želudac, crijeva, bubrege i mokraćni mjehur. Nešto je teži zadatak pregled ruku i nogu, jer su neprestano u pokretu, ali, svejedno, valja pregledati sve kosti ruku, nogu, šake i stopala. Na kraju treba pogledati i spolovilo, pupkovinu, krvne žile u pupkovini, posteljicu te ocijeniti količinu plodove vode.

Treći pregled

Sada treba provjeriti normalan rast djeteta. Ali, zašto uopće sumnjamo na moguća odstupanja u rastu? Odgovor leži u prirodnoj činjenici da prema kraju trudnoće posteljica "stari" pa u posljednje četiri sedmice slabi i njezina funkcija.

Ako je ovo posljednji pregled prije porođaja treba potvrditi i mjesto posteljice, položaj djeteta ili međusobni odnos blizanaca.

VAŽNO

Sa svojim liječnikom dogovorite ritam UZV pregleda i pridržavajte se njegovih savjeta, čak ako predloži UZV svaki put kada ste na kontroli.

3D ultrazvuk – kada se radi

Ultrazvuk je doživio ogroman razvoj i brojne promjene, a danas svjedočimo razvijenim oblicima koji omogućavaju uvid u skoro sve segmente razvoja ploda i same trudnoće. Moguće je ispitivanje fetalne cirkulacije primjenom takozvanog kolor doplera, čiji rezultati su veoma bitni u provjeri različitih pataloških stanja.

Prethodna dvodimenzionalna slika je nadograđena, tako da roditelji imaju uvid u trodimenzionalnu dijagnostiku koja omogućava precizan uvid u bebu. Glavni zadatak 3D tehnologije je otkrivanje nepravilnsoti u razvoju organa ploda i procjena eventualnog oštećenja koje se pojavilo.

3D ultrazvuk znači da možemo precizno odrediti zapreminu, površinu tijela i prikazati koštani sistem bebe. Kompletno tijelo ploda može se prikazati u tri dimenzije, pa liječnici mogu vidjeti ono šta im 2D snimci nisu omogućavali.

4D ultrazvuk

To je posljednja tehnologija u svijetu ultrazvuka i praćenja trudnoće, a podrazumijeva jasno praćenje djetetovog kretanja. Vjerno se dočarava izgled djeteta, što nije slučaj s 2D ultrazvukom koji je pružao crno-bijelu i nejasnu sliku.

Sve vrste ultrazvuka jednako su sigurne za bebu, razlika je u kvalitetu prikaza, pa tako 4D pokazuje bebinu kožu i jasno vidljive crte lica, udove, pokrete, a može se primijeti i plaženje jezika ili zijevanje.

4D ultrazvuk nije moguće uraditi svuda i najčešće je dostupan u privatnim klinikama. Preporučeno je da se radi između 21. i 28. sedmice trudnoće.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.