ODGOJ

Strpljenje - ta čarobna riječ

Većina roditelja nije svjesna da se djetetovo poštovanje i povjerenje ne zadobiva kaznama i zabranama

Prvi korak je zadobiti povjerenje. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.4.2019

Između druge i treće godine života djeca ulaze u fazu negativizma. Izluđuju roditelje stalnim gunđanjem, mrzovoljom i često postaju toliko iritantna da izgubimo strpljenje.  

Razlog takvom ponašanju je faza odrastanja u kojoj dijete počinje razlikovati sebe od okoline i shvata da ima vlastitu volju. Ovaj obrazac ponašanja ponavlja se ulaskom u pubertet.

Postoje, međutim, i načini na koje možete utjecati na dijete. Prvi korak je zadobiti povjerenje. Prihvatanje i kritiziranje djetetovih postupaka igra važnu ulogu u komunikaciji.

Starijoj djeci više nije dovoljno ispunjavanje osnovnih potreba za hranom i krovom nad glavom, nego traže prihvatanje i razumijevanje.

Ako dijete doživljava roditeljske postupke kao pritisak i nametanje vlastite volje, vrlo je vjerovatno da će se zatvoriti i početi udaljavati.

Povjerenje se gradi prihvatanjem djeteta onakvim kakvo jest, slušanjem, izražavanjem ljubavi i davanjem mogućnosti ispravljanja grešaka.

Većina roditelja nije svjesna da se djetetovo poštovanje i povjerenje ne zadobiva kaznama i zabranama. Ako vas se dijete boji, svoje će postupke stalno prikrivati lažima i zataškavanjem istine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.