BEBE I MAME

Koliko vode pije beba

Prvo majčino mlijeko je oskudno, naziva se kolostrum i prepuno je važnih hranjivih i zaštitnih materija, dok vode sadrži taman koliko bebi treba

Zdrava beba često mokri, pa su pelene svaka tri sata vlažne. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.4.2019

Voda čini 94 posto ukupne tjelesne mase fetusa u trećem mjesecu razvoja, 80 posto u 32. sedmici trudnoće i 78 posto kod novorođenčeta.  

Glavni organi koji reguliraju promet vode u tijelu su bubrezi. S obzirom na to da oni u prvim danima života još nisu u punoj funkciji, organizam novorođenčeta ne treba opterećivati velikom količinom tečnosti.

Zato se priroda pobrinula da prvo majčino mlijeko bude oskudno. Ono se naziva kolostrum i prepuno je važnih hranjivih i zaštitnih materija, dok vode sadrži taman koliko bebi treba.

Tek rođena beba će uzimati kolostrum u manjim obrocima, ali češće nego "zrelo" mlijeko u kasnijem periodu.

Beba unosi vodu u organizam putem mlijeka, a nakon navršenih četiri do šest mjeseci i putem hrane.

Gubitak vode se, osim putem bubrega, odvija i znojenjem. Za razliku od dojenčeta na vještačkoj ishrani, kod bebe koja doji opterećenje solima je nisko, zbog čega mu ne treba davati dodatnu vodu, čak ni u toplim klimatskim uslovima.

Izuzetak su slučajevi: ako se prihranjuje adaptiranim mlijekom, ukoliko izgubi veliku količinu vode tokom bolesti (proljev, povraćanje, povišena temperatura), ili ako je beba previše utopljena.

Redovno davanje vode dojenčetu (u slučajevima kada to nije potrebno) može uzrokovati slabije dojenje. Također, voda smanjuje zaštitna svojstva i nutritivnu vrijednost majčinog mlijeka, što je povezano s učestalijom pojavom novorođenačke žutice.

Pažnja - gubitak tečnosti

Dojenčetu na prirodnoj ishrani treba dati vodu ako je dehidrirano. Znaci dehidracije su: Pospanost nakon intenzivnog plača, suha koža i vidljive sluznice, obložen jezik, uvučena fontanela ispod nivoa svoda lobanje i smanjeno mokrenje.

Zdrava beba često mokri, pa su pelene svaka tri sata vlažne. Dehidrirana beba "štedi" vodu, pa su joj pelene tri sata nakon presvlačenja suhe.

Ako se beba ne budi sama, a slabo mokri, treba je buditi i pojiti kašičicom. U početku joj možete dati prokuhanu i nezaslađenu vodu, svakih pet minuta po nekoliko kašičica. Dalji unos tečnosti treba nastaviti mlijekom.

Flaširana voda - da ili ne

Mnogi roditelji su u dilemi da li djetetu davati flaširanu vodu. Stručnjaci kažu da nije ni bolje, ni gore. Ako se odlučite za flaširanu vodu, zbog bakteriološke ispravnosti, trebate je prokuhati jednu minutu. Takva voda može stajati u frižideru najviše tri dana.

Starijoj dojenčadi možete dati i neprokuhanu flaširanu vodu iz tek otvorene boce, ukoliko postoji garancija proizvođača da je bakteriološki ispravna. Vodu iz načete flaše treba prokuhati.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.