BEBE I MAME Vodite računa prilikom upotrebe

Vlažne maramice nisu za ruke dojenčeta

Devet od deset majki koristi vlažne maramice

Piše: "Bebe i mame"

Beba sisa palac, stavlja prste u usta, a losion i mlijeko iz maramica nisu za to namijenjeni

Foto: Ilustracija


U današnje vrijeme mame sebi olakšavaju posao u vezi sa pitanjem higijene svojih beba. Devet od deset majki koristi vlažne maramice koje, inače, zauzimaju 65 posto tržišta proizvoda za dječiju higijenu. O čemu treba voditi računa prilikom upotrebe? 

1. Sa mlijekom ili losionom?

Izbor zavisi od navika. Žene koje koriste mlijeko za svoju higijenu, izabrat će maramice sa mlijekom, a one koje više vole vodu, odlučit će se za maramice sa losionom. Ipak, mlijeko, kao "bogatije", bolje uklanja nečistoću prilikom promjene pelena. Maramice na bazi losiona više odgovaraju licu, jer ne ostavljaju masni film na koži.

Zapamtite: bilo da su na bazi losiona ili mlijeka, vlažne maramice su hidratantne ako sadrže ulje cvijeta pamuka ili badema.

2. Ne upotrebljavajte je za ruke bebe mlađe od 18 mjeseci

Mališani sisaju palac, stavljaju prste u usta, a losion i mlijeko iz maramica ipak nisu za to namijenjeni. Iako nisu toksične, bolje je ne brisati bebi ruke maramicama prije nego što navrši osamnaest mjeseci. Najbolje je bebi ruke prati običnom vodom.

3. Kada ih izbjegavati?

Ako je beba podložna alergijama (ako ima ekcem) ili ako pati od eritema na koži svakako izbjegavajte maramice.

4. Oprez, konzervansi!

Upotreba vlažnih maramica podrazumijeva često otvaranje i zatvaranje kutije ili kese. Pored toga, uvijek ih uzimamo više ili manje čistim rukama. Zbog toga, a i zbog sprečavanja razvijanja bakterija, vlažne maramice sadrže veći broj konzervansa od drugih kozmetičkih proizvoda. To je određena sigurnost.

Međutim, među konzervansima koji se koriste nalazi se i paraben koji je trenutno na lošem glasu, jer je alergen. Obavezno provjerite da li se on nalazi među sastojcima.

Bolje se čuvaju u kutiji

Rok trajanja maramica zavisi od toga koliko su vlažne i od pakovanja. Izaberite one u kutiji prije nego u kesi. U svakom slučaju, možete ih čuvati tri mjeseca.

Više o temi

BEBE I MAME
Koliko vode pije beba
PREHRANA
Prija li bebi kašica
NA VRH

Podijeli članak na