BEBE I MAME

Dovode li vas djeca do ludila

Najvažnije je, ipak, da potpuno zaboravite izreku: - Batina je iz raja izašla!

Ali, vaše strpljenje kad-tad dođe na ispit. Ilustracija

"Bebe i mame"

13.4.2019

S vremena na vrijeme pomislite da će vas vaša djeca dovesti do ludila. Nemojte se čuditi, to je misao koja prostruji glavom većine roditelja. Možda se radi o inače dobrom djetetu, djeci koja nemaju ozbiljnih problema. Ali, vaše strpljenje kad-tad dođe na ispit na kojem vi često padate. Šta učiniti? 

1. Ako vas određena aktivnost posebno izbezumljuje, pokušajte postaviti ograničenja. Ne derite se. Kada malo dijete pobjesni, počne gristi ili bacati igračke, mirno ga pošaljite u ćošak. Kad je riječ o starijoj djeci, ako vam se njihov izbor muzike ne sviđa, samo zatražite da je malo stišaju.

2. Kada ste pod stresom, odvojite nešto vremena za sebe. Učinite nešto u čemu uživate kao jedinka ili par. Obnovite stare interese, otkrijte nove.

3. Vježbajte, čak i ako to znači ujutro ustati nešto ranije.

4. Iskoristite podršku drugih roditelja, razgovarajte s prijateljima. Ni njihova djeca sigurno nisu anđeli. Podijelite i preuzmite dobre savjete i strategije, između ostalog, ojačat ćete se međusobno.

5. Na kraju, ne zaboravite smisao za humor. Ponekad je najbolja i jedina stvar koju možete učiniti, nasmijati se i ustrajati.

Ako su vaši problemi ozbiljnije prirode, što znači da se često fizički obračunavate s djecom ili ih neprestano ponižavate grubim riječima - konsultujte se sa psihologom ili nekim drugim stručnjakom.

Najvažnije je u svemu tome da potpuno zaboravite izreku: - Batina je iz raja izašla!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.