BEBE I MAME

Uspješno dojenje nakon carskog reza

Sigurno je da majke koje su rodile carskim rezom mogu biti jednako uspješne u dojenju kao i žene koje su rodile prirodnim putem

Ilustracija

"Bebe i mame"

11.5.2019

Majke koje su rodile carskim rezom često kažu da imaju više problema s dojenjem, a mnogima od njih dojenje uopće ne uspije, jer unaprijed stvore (pogrešno) uvjerenje da žene koje rode carskim rezom ne mogu dojiti.  

Sigurno je da majke koje su rodile carskim rezom mogu biti jednako uspješne u dojenju kao i žene koje su rodile prirodno. Razlika je moguća utoliko što mlijeko može malo kasniti u nadolaženju, u odnosu na normalan porod, zbog kasnijeg stavljanja djeteta na dojku.

Ako znate da ćete roditi carskim rezom

Trudnica koja očekuje porod carskim rezom u značajnoj je prednosti u odnosu na mame koje rode hitnim carskim rezom i zato što se može unaprijed pripremiti te neće biti istraumatizirana opasnošću i hitnim stanjem koje je prethodilo carskome rezu.

1. Ispitajte kakva je postoperativna praksa u bolnici u kojoj ćete roditi, koliko ćete dugo poslije poroda biti odvojeni od djeteta i kada će vam biti moguće početi dojiti.

2. Ako unaprijed ne dobijete željenu informaciju, nemojte se iznenaditi kada shvatite da od djeteta možete biti odvojeni i više od dva dana te nastojte to vrijeme iskoristiti za odmor i prikupljanje snage za ono što vas čeka, a pogotovo za dojenje.

3. Prihvatite ponuđene lijekove za olakšavanje boli (bol potiskuje proizvodnju mlijeka i otežava uživanje u novorođenčetu, zato ne oklijevajte s korištenjem lijekova, nego se posavjetujte s anesteziologom i zatražite lijekove koji se ne izlučuju u mlijeko) i dovedite se u koliko-toliko pokretno stanje kako biste što bolje dočekali bebu.

Prvi susret s bebom

Kad prvi put dobijete bebu (a pokušajte insistirati na tome da je dobijete što prije), ona će, možda, biti nahranjena i donijet će vam je samo da se upoznate. Bez obzira na to, pokušajte je staviti na dojku. Proučite položaj usta na bradavici, je li donja usna okrenuta prema vani, jesu li usta puna dojke...

Zbog prirodnog refleksa sisanja, beba će početi sisati, bez obzira na glad i bez obzira na prazne dojke. To će vašem tijelu signalizirati da treba početi stvarati mlijeko i do sljedećeg susreta već ćete imati nešto spremno.

Kako se namjestiti

Zbog bolova i, eventualne, infuzije i katetera, moglo bi vam biti teže zauzeti odgovarajući položaj. Pokušajte zamisliti da vam je donji dio tijela paraliziran i pokrećite samo gornji dio ne opterećujući trbušne mišiće.

Koristite hvataljke iznad kreveta, ako ih imate. Okružite se jastucima, poduprite njima bebu ili svoja leđa. Skupite kosu, ako vam je duga, kako vam ne bi smetala.

Položaj u kojemu dojite treba biti udoban u smislu da vam ništa ne pritišće ranu, da vas ništa ne zateže ili vam ne trnu ekstremiteti, te da vas ne bole leđa ili ramena.

Za početak to sigurno nije najudobniji položaj na svijetu, ali postat će to vremenom.

Mnogim mamama nakon carskog reza lakše je dojiti u sjedećem položaju. Zatražite pomoć medicinskih sestara kod namještanja bebe. Budite odlučni, ne dajte se pokolebati i nemojte se obeshrabriti ako vam kažu da još nemate mlijeka. To je vaša beba, vaše je tijelo može samo hraniti barem sljedećih šest mjeseci, za što već sada treba dobiti prve signale i jedino što vam treba je susretljivost.

Lijena beba

Ako je beba male porođajne težine, vjerovatno će biti lijena za sisanje, kad konačno počne. Za vrijeme podoja potičite bebu na sisanje, ako vidite da se umara. Možete joj pomagati tzv. kompresijama dojke. Malo ju poškakljajte ako zaspi.

VAŽNO

Najvažnije je da budete što je moguće smireniji, da znate svoja prava, imate povjerenja u svoje tijelo i što je moguće više znanja o dojenju. Tražite pomoć od medicinskog osoblja uvijek kad vam je potrebna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.