BEBE I MAME

Mučnina je dobar znak

Zašto buduće majke ne podnose mnoge mirise koji su im ranije bili podnošljivi

Mučnina može, na neki način, biti i od pomoći. Ilustracija

"Bebe i mame"

17.6.2019

Mučnina je prvi znak trudnoće za dvije od tri buduće majke. Odakle ta „popratna pojava" dolazi još nije potpuno objašnjeno. Danas se samo pretpostavlja da je hormon trudnoće poznat po kratici CHG (Human Choriongondatropin ili, grubo rečeno: materija odgovorna za razvoj posteljice) odgovoran za mučninu i povraćanje. 

Uz to, dokazano je da se kod trudnih žena hrana u stomaku zadržava duže nego obično. Tako tijelo ima više vremena da „odluči" hoće li tu hranu prihvatiti ili neće.

Šta to rade hormoni

Postupak probavljanja traje dulje zato što progesteron, još jedan od hormona trudnoće, brine za „mir u trbuhu". Mišići materice mogu se sasvim malo pomjerati kako bi beba mogla nesmetano rasti. Pa i želudac i crijeva se ulijene, jer progesteron ne djeluje isključivo na matericu.

Visok nivo HCG hormona i mnogo progesterona nisu nešto zbog čega bi buduća majka trebala biti zabrinuta za svoje još nerođeno dijete. Mučnina uopće ne smeta bebi. Mnogi je naučnici čak smatraju pozitivnom: Žene koje u prvim sedmicama trudnoće pate od mučnine često imaju izuzetno stabilnu trudnoću.

Pa, ni povraćanje u prvim mjesecima nije razlog za brigu o tome da dijete neće dobijati dovoljno hrane za razvoj u stomaku. Čak i ako malo smršavite, umjesto da se zaokružujete, u osnovi nema razloga za brigu.

Zbog mučnine jedva da se jednom žena može najesti. Ali, apetiti će se vratiti. Najkasnije poslije 16 nedjelja trudnoće početni problemi bit će savladani. Od tada počinje najljepši period trudnoće.

Kada, ipak, treba potražiti pomoć

Najviše pet od hiljadu budućih majki pate od posebno teškog oblika trudničke mučnine, neprestanog povraćanja. U stručnim krugovima taj se poremećaj - srećom rijedak - naziva Hyperemesis gravidarum.

U tom slučaju trudnica povraća više puta dnevno i ne može praktično u sebi zadržati ništa od hrane. Ako u tom slučaju budu ugroženi majka i dijete, liječnik će morati pomoći - infuzijom. Jer, pri stalnom povraćanju gube se mnoge hranjive tvari kao i tečnost.

Kolebljiva duša - iznemogao želudac

Pored čisto fizičkih, tjelesnih uzroka za mučnine u prvim nedjeljama trudnoće mogu biti odgovorni i psihički razlozi. Očekivati dijete je velika avantura. Naravno, budući se roditelji raduju prinovi - ali često su njihova osjećanja pomiješana sa strahom.

Mnogi ginekolozi iz vlastite prakse znaju da mučnina može, na neki način, biti i od pomoći. Ona, naime, potiče buduće majke da upravo tokom prvih 12 ili 16 nedjelja trudnoće više pažnje posvete same sebi.

U tom se periodu embrij najbrže razvija, iz oplođene ćelije nastaje već sasvim razvijen čovječuljak. Baš od treće nedjelje nakon što se oplođena ćelija ugnijezdi u matericu, alkohol i nikotin mogu na nju pogubno utjecati.

Mnoge trudnice ne mogu ni omirisati alkohol, niti podnijeti duhan. Pa, tako ispada da je mučnina svojevrsni rani znak upozorenja koji štiti tek nastali mali život.

A kiseli krastavci?

Nasmiješite se kad u nedjelju oko deset sati uvečer u nekoj prodavnici sretnete muškarca kako traži kisele krastavce. Znajte da mu je supruga trudna, a da među njihova četiri zida nema više niti jedne jedine teglice te trudničke poslastice.

Svaka deseta trudnica ima takve često neispunjive želje. Jedna će usred zime tražiti jagode, druga u pola noći sladoled od vanilije, a treća komad torte i uz nju kisele krastavce.

Za potjeru za kiselim krastavcima postoji jednostavno objašnjenje: U trudnoći je pljuvačka slađa nego inače pa budćoj majci treba nešto kiselo da bi to neutralizirala.

A šta je s drugim željama poput čudnovate kombinacije slatkog i kiselog? Za taj slučaj nema održivih naučnih objašnjenja. Ali, sve dok takve želje ne dovedu do nekih poremećaja u jelovniku, mogu se prihvatiti kao normalne.

Osim toga, kiseli krastavci su zdrava i kalorijama siromašna grickalica. A ako vam uz njih treba nešto slatko, stavite dva komadića čokolade u usta i pustite da se lagano i dugo tope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.