BEBE I MAME Da li shvataju ono što im se kaže

Kako djeca razmišljaju o jelu

Najmlađi sasvim dobro znaju prepoznati šta je zdravo, a šta nije

Bebe i mame
19.06.2019 07:26

Od toga rastem je razlog koji se s povećanjem dobi čuo sve rjeđe

Foto: Ilustracija

Roditelji i pedagozi bombardiraju djecu informacijama o hrani: mlijeko je dobro za kosti ili nemoj jesti slatkiše za doručak. Tu je i TV s porukama poput - zdrava hrana ima sjajan okus. Naravno, mnoge od tih reklama nisu tačne.  

Onda se postavlja pitanje kako djeca obrađuju ono što čuju? U jednoj studiji djeca dobi tri, četiri i sedam godina igrala su se svrstavanja 70 namirnica u dvije grupe: zdravu i nezdravu.

Najmlađi (tri i četiri godine) nisu bili u stanju objasniti zašto su neku namirnicu definirali kao zdravu, dok su sedmogodišnjaci znali navesti razloge.

Mlađi su češće kao obrazloženje navodili utjecaj na zdravlje (kvari zube), dok su stariji navodili i nutritivnu vrijednost (masno je ili sadrži kalcij). Od toga rastem je razlog koji se s povećanjem dobi čuo sve rjeđe.

Uglavnom, djeca sasvim dobro znaju prepoznati koja hrana je zdrava, a koja nije, iako su imali problema sa svrstavanjem hrane kao što je prženi krompir (trebali su ga svrstati u nezdravu hranu, ali ih je zbunjivalo što je krompir povrće).

Komentari

NA VRH