SVAKODNEVNICA

Topli zagrljaj lijek je za plač

Vaša blizina i nježan dodir ubrzo će kod tako uznemirenog djeteta stvoriti osećaj stabilnosti i sigurnosti

Beba plače. Avaz

Bebe i mame

30.9.2019

Neposredno nakon rođenja, plač je jedini način komunikacije bebe s majkom. Međutim, kako vrijeme prolazi, beba s godinu i po počinje otkrivati svijet odraslih i suočava se sa složenim situacijama koje nije u stanju razumjeti. Njen mali mozak svakodnevno dobija mnoštvo novih informacija koje treba obraditi. Sve te novine i nepoznanice kod tako malog djeteta bude osjećaj straha, bijesa, frustracije, tuge...

To je mnogo emocija koje dijete nije u stanju savladati i izraziti. Otuda vaša donedavno mirna i uvijek nasmijana beba iznenada dobije napad plača, a vi se s čuđenjem pitate šta je pokrenulo taj nepresušan izvor suza koje vas izbezumljuju.

 Okidač uznemirenosti

Odgovor na ovo pitanje i savjet kako da dijete na pravi način utješite i pomognete mu da kanalira svoje emocije nudi istaknuti francuski psihoterapeut Nikol Prijer.

U tom uzrastu djetetova mašta radi punom parom. Tako se događa da se ono mirno igra i iznenada, bez vidljivog povoda, brizne u plač. Moguće je da se u tom trenutku prisjetilo neke opake životinje ili stare vještice iz bajke koju ste mu sinoć ispričali pred spavanje.

Ali, okidač takvog raspoloženja može biti i neki neuobičajen i njemu nepoznat zvuk, vaš zabrinut šapat ili nešto viši ton razgovora koji ste u drugoj sobi vodili sa suprugom. Vaše dijete plače zato što se uplašilo.

Pitajte ga da li je pomislilo na nešto strašno, ali ako vam ne umije objasniti, pokušajte ga umiriti. Pričajte mu da svijet koji ga okružuje nije tako opasan kakvim ga ono zamišlja. Razgovor vrlo efikasno smiruje iznenadan strah.

Ukoliko su dječije emocije suviše snažne i nije se u stanju smiriti, zagrlite ga i obavezno uzmite u naručje. Naime, sve što tako malo dijete doživi u toku dana može ga do te mjere psihički iscrpiti da i najbeznačajniji događaj može izazvati pravi potop neutješnih suza.

Dovoljno je da mu komad čokoladice koji ste mu upravo dali ispadne na pod, pa da krenu krokodilske suze. Kada vaše dijete u ovakvim situacijama ispoljava pretjerane emocije, nikave riječi utjehe ne pomažu, jedino fizički dodir. Zato ga samo zagrlite i podignite u naručje, pokažite mu da ste tu.

Vaša blizina i nježan dodir ubrzo će kod tako uznemirenog djeteta stvoriti osećaj stabilnosti i sigurnosti koji je izuzetno važan za njegov normalan razvoj.

 Savladavanje svih životnih pravila može biti veoma bolno! Da bi vaš mališan u potpunosti shvatio da ne može baš sve dobiti on će, nažalost, morati proliti potok suza. Saznanje da više nije beba koja je uvijek u centru pažnje, kojoj je sve dozvoljeno i kojoj se ispunjavaju sve želje, predstavlja surovo otrežnjenje za svakog mališana.

Zaista nije lako kada se iznenada probudite u svijetu velikih kojima stalno govore „ne" i koji je prepun najrazličitijih ograničenja. Kada vaše dijete počne ispoljavati nezadovoljstvo i bijes, najvažnije je da ostanete potpuno mirni i staloženi.

Ostanite odlučni, mirnim tonom mu objasnite svoje razloge i nikako ne popuštajte. Na taj način pripremate dijete da nauči kako da se suoči s budućim frustracijama.

Utješite dijete

Svako odvajanje od roditelja izuzetno je bolan proces za mališane od 18 do 36 mjeseci starosti. Dijete tog uzrasta nema osjećaj za vrijeme i kada majka ili otac, makar nakratko odu, može pomisliti da se više nikada neće vratiti. Zato ga na vrijeme pripremite za svako odvajanje, kako bi ga ono prebrodilo sa što manje suza.

Slobodno utješite svoje uplakano dijete ako ga je u parku gurnuo nešto stariji mališan i grubo mu oteo igračku. Kako do tada nije upoznao takvu vrstu agresivnosti, svijet vašeg mališana je ozbiljno uzdrman. Osjeća se izgubljeno, bespomoćno i potrebno je da ga smirite i utješite.

Zato i sami ostanite mirni i nikako nemojte praviti scenu. Pokažite svojoj bebi da nije sama, da ste tu da je zaštitite, ali od nje nemojte obavezno praviti žrtvu. Ostanite pored djeteta nekoliko trenutaka, objasnite mu da će i ono uskoro porasti i naučiti da se brani, a od drugog mališana tražite da se izvini.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.