KORISNO Sve vrste grizova su odličan izbor za prehranu djece

Prava hrana za bebe: Griz djeci daje energiju

U dobi malog djeteta ova namirnica kao i kasnije u školsko doba, trebala bi predstavljati prvi jutarnji obrok

Bebe i mame
19.03.2020 09:17

Žitarice sadrže i bjelančevine biljnog porijekla

Foto: Ilustracija

Žitarice se uvode rano u prehranu bebe ali izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže gluten. Konzumiranjem žitarica organizam dobija ugljikohidrate, biljne bjelančevine, vitamine B grupe te vlakna i mineralne soli.  

Zato su sve vrste grizova odličan izbor za prehranu djece. Griz je zdrav, jednostavan za pripremu i djeca uglavnom vole obroke pripremljene od ove namirnice. Ugljikohidrati u žitaricama nalaze se u obliku škroba te sadrže mnogo šećera. Šećeri su gorivo koje organizmu daje energiju.  

Vitamini grupe B imaju veliko značenje za organizam i funkciju ćelija jer ulazi u sastav niza enzima koji učestvuju u oksidativnim procesima tokom kojih se oslobađa energija. Žitarice sadrže i bjelančevine biljnog porijekla.

  • Žitarice su bogate i mineralnim solima
    Žitarice su bogate i mineralnim solima Foto: Ilustracija

Vlakna su neprobavljivi dio žitarica, koji organizam ne asimilira, važan je jer daje osjećaj sitosti i regulira rad crijeva. U velikoj količini ima ih u integralnim žitaricama, a gube se u postupku rafiniranja kojim se crno brašno pretvara u bijelo. Vlakna su građena od celuloze i organizam ih ne može probaviti.

Žitarice su bogate i mineralnim solima, neophodnim za rast i razvoj kostiju i zuba te održanju ravnoteže vode i soli u organizmu.

Obroci kašica od griza osiguravaju bebi, koje se počinje sve više aktivno kretati, potrebnu energiju za rad mišića. U dobi malog djeteta, ova namirnica kao i kasnije u školsko doba, trebala bi predstavljati prvi jutarnji obrok.

Tagovi

Beba Prehrana Griz

Komentari

NA VRH