KORISNO Tvrdnje stručnjaka

Razvoj vida kod beba

Prilikom rođenja beba vidi otprilike od 20 – 25 cm udaljenosti

Avaz.ba

Bebe vide sjene ispred sebe

Foto: Ilustracija


Prilikom rođenja beba vidi otprilike od 20 – 25 cm udaljenosti, međutim slika je mutna tj. vidi sjene  ispred sebe i nije ih u mogućnosti izoštriti. Tek s navršenih dva mjeseca to se počinje mijenjati. Vid se izoštrava i lagano počinje pratiti stvari oko sebe, tvrde stručnjaci.

Šarene igračke uvijek su dobro došle jer privlače pažnju,  beba ih posmatra te je potiču da ih hvata rukicama, a kasnije da puže prema njima.

Neki od vas su možda upoznati s pojmom VIZUALNO PODRAŽLJIVA BEBA. Naime to su bebe koje  se uznemire kada ne mogu vidjeti vas ili određeni predmet. Ne može zaspati jer posmatra sve oko sebe što rezultira premorenošću i nervozom zbog ne spavanja. U tom slučaju uklonite sve predmete-igračke koje bi mogle odvraćati pažnju prilikom uspavljivanja.

Postoji razlika između djevojčica i dječaka. Naime djevojčice su vizualne bebe i njih ćete vrlo lako umiriti s nečim vizualnim. Izrazom vašeg lica ili predmetom.

Nažalost kod dječaka je to malo drugačije ako i uspijete ih smiriti to će najvjerojatnije biti samo privremeno te ćete morati smisliti neki novi oblik kako privući pažnju.

Više o temi Beba

KORISNO
Prvi zubići - bol i nervoza
ISTRAŽIVANJA
Hipertenzija povezana sa spontanim pobačajem

Više o:

Beba Vid Razvoj
NA VRH

Podijeli članak na