NAŠA TEMA

Zašto se javlja nutritivna alergija kod djece

Osnovu liječenja čini isključivanje neodgovarajuće namirnice iz ishrane, kao i svih onih koje sadrže određeni alergen, kaže Marković

Preosjetljivost na hranu definira se kao neželjena reakcija. Ilustracija

Piše: Z. Karić

20.5.2021

Prethodne godine obilježila je učestala pojava preosjetljivosti na hranu i broj oboljelih u stalnom je porastu, što je dovelo do toga da ova vrsta poremećaja spada u kategoriju velikog javnozdravstvenog problema. Preosjetljivost na hranu definira se kao neželjena reakcija koja se ponavlja nakon uzimanja određene namirnice ili nekih njenih sastojaka, kaže nutricionistkinja Inga Marković.


Raznovrsna prehrana

- Reakcije na hranu koje su imunoposredovane nazivaju se nutritivnim alergijama i nastaju zbog nemogućnosti da se uspostavi ili održi intolerancija prema bjelančevinama hrane. Namirnice koje uzrokuju čak 90 posto svih nutritivnih alergija su mlijeko, gluten iz žitarica, jaja, riba, školjke, gluten iz žitarica, soja, kikiriki i jezgrasto voće - govori Marković.

U dječijoj dobi, dodaje ona, češće su alergije na hranu nego preosjetljivost na hranu, koja se javlja u odrasloj dobi. Kod dojenčadi i djece nutritivne alergije su najčešće u vezi s mlijekom, jajima i kikirikijem, a kod odraslih u vezi s orašastim plodovima, kikirikijem i ribom.


Marković: Mliječne formule. Avaz

- Studije su pokazale da dojena djeca imaju 10 posto manje nutritivnih alergija u odnosu na djecu koju majke nisu dojile. Također, raznovrsna prehrana majke od najranijih dana te tokom trudnoće i laktacije povezuju se s manjom učestalosti nutritivnih alergija kod djece - ističe Marković.

Osnova nutritivnog liječenja, kaže Marković, čini isključivanje neodgovarajuće namirnice iz ishrane, kao i svih namirnica koje sadrže određeni alergen.


Mliječni proizvodi

- U ovom slučaju, ako je riječ o dojenom djetetu, majka iz ishrane mora eliminirati mlijeko i mliječne proizvode. Za djecu koja ne doje, a dijagnosticirana je alergija na proteine mlijeka, uzimaju se posebne mliječne formule i posebni dojenački pripravci. Ovakve eliminacione dijetoterapije moraju biti pod strogim zdravstvenim nadzorom, pogotovo ako se radi o višestrukim eliminacijama namirnica - dodaje Marković.


Spontano prestaje

Kod dijagnosticiranih i potvrđenih nutritivnih alergija, ističe Marković, eliminaciona dijeta je jedini dugoročan način liječenja nutritivnih alergija. Alergija na kravlje mlijeko, soju, pšenicu i jaja je prolazna, a čak kod 80 posto oboljele djece alergija spontano prestaje ako se pojavila u dječijem periodu do tri godine. Riba, školjke, jezgrasto voće i kikiriki uzrokuju dugotrajne, često i doživotne nutritivne alergije, i to čak kod 80 posto oboljele djece.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.