RAST & RAZVOJ

Čudesni time out: Ili kako disciplinirati dijete

"Bebe i mame"

26.5.2018

Time out ili pravljenje pauze od svih aktivnosti na određenom mjestu najefikasnija je metoda koja će pomoći roditeljima da smire nestašno dijete.

 Za time out birajte mjesto koje je lako dostupno i na kojem možete nadgledati dijete. Recimo, to može biti određena stolica u trpezariji, najbolje ona u ćošku. Također, nađite neki sat sa zvonom, kako bi dijete znalo da će zvuk označiti prestanak time outa. Za to vrijeme ne razgovarajte s djetetom i u tome ustrajavajte.

Kao kaznu birajte manji period, najbolje pet minuta za mlađe dijete, a deset za starije. Ili još bolje, neka time out traje onoliko koliko dijete ima godina.

Ova metoda, ističu stručnjaci, treba pratiti određene nedopuštene forme ponašanja, kao što su udaranje, bijes ili neposlušnost. Nemojte se raspravljati s mališanom, samo jasno kažite: „Time out zato što si udario/la brata".

Osim što ne trebate razgovarati s djetetom dok traje time out, ono ne bi u tom trenutku trebalo imati igračku ili gledati televiziju, a polako ga naučite da tada nema pobuna niti mrmljanja.

Time out će funkcionirati ako budete dosljedni i ako pronađete način da izađete na kraj s dječijim odbijanjem. Mlađem djetetu recite da ćete brojati do pet i ako do tada ne ode u time out vrijeme će biti dvostruko duže.

Važno

* Mama i tata moraju se dogovoriti koje ponašanje zahtijeva time out. Nikada nemojte pred djetetom protivrječiti jedno drugom.

* Nemojte prijetiti time outom niti ga izricati ako niste u kući.

* Važno je da budete dosljedni.

* Nemojte se raspravljati s djetetom te mu jasno recite zbog čega ide u time out.

* Vaše ponašanje služi kao model ponašanja djeci.

* Ne zaboravite nagraditi poželjno ponašanje pohvalom, zagrljajem ili poljupcem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.