PORODICA

Savjeti za roditelje čija su djeca agresivna

Ilustracija

CDM

1.8.2018

Većina djece prođe kroz ovu agresivnu fazu, čak i ona koja su do tada bila povučena i mirna. Roditelji se u početku nađu u čudu, a nekima čak bude i veoma stresno. A evo šta savjetuju stručnjaci da bi trebalo da se postavite u takvoj situaciji.

Nekoliko dana zaredom vam odgajatelji ili neko od drugih roditelja govori da je vaše dijete ugrizlo, udarilo ili počupalo drugo. Ako to počinje da vam predstavlja stres i blagu bojazan svaki put kada treba da uzmete dijete iz vrtića, ako počinjete da sumnjate da negdje griješite ili osjećate da neko osuđuje vaš način odgoja, vrijeme je da otkrijete šta se krije iza takvog ponašanja vašeg djeteta.

Ono što je dobra vijest je da je to jedna od razvojnih faza i da postoje načini na koje možete da spriječite ovakvo ponašanje prije nego što djetetu postane uobičajeno. Pročitajte osam savjeta eksperta za odgoj Lijata Hjuza Džosija (Liat Hughes Josie):

1. Kada se dogodi incident, probajte da otkrijete šta je do njega dovelo

Informacije o tome kada i zašto je vaše dijete napalo drugo će vam pomoći da u budućnosti spriječite i riješite takve situacije. Generalno, mališani uglavnom imaju napade bijesa ili agresivnog ponašanja kada ne umiju da izraze pojedina osjećanja, ili nisu u mogućnosti da ih razumiju. Ovo je posebno karakteristično za djecu od 12 do 36 mjeseci, što može da bude i sastavni dio njihovog socijalnog razvoja.

2. Razmislite je li možda neka velika promjena u njihovom životu uzrok

Dolazak novog člana porodice, razvod ili roditelj koji se se poslije dužeg vremena vraća na posao, može da učini da malo dijete osjeća potrebu za pažnjom. Nasilno ponašanja nad drugom djecom može da bude njihov način na koji ustvari vama pokazuju da im treba pažnja.

3. Probajte da uvidite da li se napadi agresije dešavaju u vrijeme kada je dijete umorno, gladno ili uplašeno

Ako vaše dijete “nije sretno” jer je moralo da krene u vrtić ili jaslice, moguće je da je udaranje druge djece način da izrazi te emocije. Djeca koja imaju problem da dijele igračke, isto mogu da imaju napade bijesa.

4. Preusmjerite sve moguće uzroke i okidače koji mogu biti uzrok

Ako postoji bilo koji tekući problem za koji mislite da bi mogao da bude uzrok takvog ponašanja, nađite način da taj problem preusmjerite.

Ako je dijete uznemireno zbog toga što je krenulo u vrtić i odvojilo se od vas, probajte da nađete način da se opusti. Problem će najvjerovatnije proći kada dijete shvati i uvjeri se u to da ga tamo ne ostavljate zauvijek.

Za dijete koje udara da bi privuklo pažnju, svaki dan odvojite vrijeme samo za njega i vas kako biste se mazili, pričali priče i ćaskali.


5. Odlučite kako ćete reagirati na takvo ponašanje u budućnosti i usaglasite se s ostatkom porodice

Razmislite unaprijed o tome šta ćete raditi ako dođe do takve situacije i pridržavajte se toga. Važno je da svi članovi porodice odreagiraju isto na takvu situaciju, zato što će dijete u protivnom biti zbunjeno ako vi i vaš muž odreagirate isto, a baka i deka ne odreagiraju uopće.

6. Budite jasni i direktni

Ako odložite vašu reakciju na incident i sačekate da dođete kući, djetetu će biti teško da poveže zašto se ljutite, pa to neće imati nikakvog efekta. Zato reagirajte što je prije moguće.

Kada se incident desi u vašem prisustvu, izdvojte dijete sa strane, čučnite kako biste bili na istom nivou i kako bi vas ono jasno vidjelo i čulo, i recite odlučno “Bez udaranja” (ili nešto slično) i objasnite mu da treba se izvine drugom djetetu. Poklonite malo više pažnje djetetu koje je vaše dijete udarilo, pitajte ga kako je i da li ga boli, stručnjaci kažu da se na taj način uči empatija.

7. Ne udarajte dijete da biste mu pokazali kakav je osjećaj

Nikada ne udarajte svoje dijete da biste mu pokazali kakav je to osjećaj. Ovo može da ih zbuni i da navede da pomisle da agresija može biti način da se to riješi.

8. Kada je dijete u društvu, a sklono je agresivnim ispadima, dodatno obratite pažnju na njega

Najbolji način je da budete oprezni i brzo reagirate ako se problem javi. Također, i roditelji djece koja su povrijeđena će tada radije sarađivati, i neće burno reagirati ako vide da vi reagirate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.