BEBIN KALENDAR

Kako dijete raste tokom prve godine

Nije lako naučiti kontrolirati svoje tijelo, ali beba uči brzo

"Bebe i mame"

20.2.2019

U prvih 12 mjeseci beba uči svakog dana nevjerovatnom brzinom. Raste, napreduje, poboljšava motoričke sposobnosti, uči govoriti. Ipak, najzanimljivije je kako u tom periodu malo bespomoćno stvorenje za kratko vrijeme nauči nevjerovatno vješto upravljati svojim tijelom.  

Kada se rodi, beba nema kontrolu nad svojim tijelom, ali ima urođene refleksne radnje, poput okretanja glave u smjeru u kojem je dojka. Ipak, brzo će početi učiti kontolirati svoje pokrete.

- Novorođenče: Leži i minimalno kotrolira pokrete ruku i nogu, ali ne i glavu. Nakon dvije sedmice počinje hvatati vaša ramena i polako podizati glavu.

- Prvi mjesec: Beba pomjera ramena, ovisno o položaju u kojem leži ili je držite. U dobi od šest sedmica počinje ispitivati svoje ruke, ali još ne zna da joj, zapravo, pripadaju. Na kraju mjeseca stišće pesnicu ili čak pokušava nešto uzeti.

- Drugi mjesec: Sa devet sedmica beba može držati glavu, ali joj je još potrebna podrška. Između devete i desete sedmice može naučiti da se prevrće s boka na leđa i obrnuto.

- Treći mjesec: Jači leđni i vratni mišići omogućavaju joj da potpuno vlada glavicom (ali to ne znači da je i vi ne trebate podržavati). Beba može okretati glavu zdesna nalijevo ili podići je nakratko dok leži.

- Četvrti mjesec: Nakratko može stajati ako je stavite na svoja koljena i pridržavate. Sada će početi vježbati koljena. Također, sada može naučiti da se okreće s leđa na stomak.

- Peti mjesec: Beba može početi pomalo sjediti, ali nikako sama. Ili je pridržavajte ili je okružite jastucima. Sjedenje je znak da su bebini leđni mišići dovoljno jaki.

- Šesti mjesec: Beba se može odgurnuti s obje ruke, naslanja se na koljena kao da puže te ima jači oslonac u ramenima. Sada je stabilnija dok sjedi, sigurno se prevrće na podu, a noge su joj mnogo snažnije i počinju se pripremati za prve korake.

- Sedmi mjesec: Od sedmog mjeseca do prve godine razvijaju se refleksi koji će pomoći pri balansiranju tijela. To znači da će beba moći sjediti sama, a rukama će balansirati i održavati ravnotežu. Ako je pridržavate i stavite je na noge, pokušat će napraviti prve korake ili će pokušavati sama stajati dok se pridržava za sto.

- Osmi mjesec: U ovom mjesecu beba će moći potpuno stabilno sjediti, a to će joj otkriti jedan novi svijet - bolje će vidjeti stvari i jednostavnije će joj se biti igrati. Sjedenje će postati njena omiljena pozicija, a onda će se pokušavati osloniti na noge. Mnogo je beba koje tokom osmog mjeseca nauče puzati.

- Deveti mjesec: Beba otkriva sve prednosti puzanja po kući. Možda se neće odmah kretati naprijed, već će se odgurivati prema nazad, jer su joj ruke u ovom periodu jače od nogu. Ako beba ne puže, nemojte se brinuti, jer, čak, deset posto djece nikada ne nauči puzati.

- Deseti mjesec: Sada će beba naučiti kontrolirati koljena i stopala. Može stajati, ali ne sama, jer još ne zna balansirati tijelom. Pokušavat će se podići iz sjedećeg položaja i često će joj to polaziti za rukom. Međutim, neke bebe odustaju od dizanja kada shvate da je teže vratiti se na pod. S deset mjeseci beba može hodati ako joj ponudite prste da se pridržava.

- Jedanaesti mjesec: Kada beba može stajati, onda može i hodati, čuvajući se za namještaj. Čuva se s obje ruke, držeći tijelo blizu oslonca. Također, pokušavat će se popeti na sofu, a pokušajte joj dati samo jednu ruku i vidjet ćete da može hodati.

- Dvanaesti mjesec: Polovina djece stare jednu godinu može samostalno napraviti nekoliko koraka, a neka, čak, prohodaju. Dijete obično ide od jednog oslonca do drugog, jer se tako mnogo sigurnije osjeća.

VAŽNO

Treba znati da se svako dijete razvija individualno i da neko prohoda u devetom, a neko u 17. mjesecu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.