RAST

Nicanje zuba – muka i za bebu i za roditelje

Iako mnogi roditelji govore da su im djeca imala temperaturu ili mekšu stolicu, ili im je procurio nosić prije izbijanja novog zuba, stručnjaci su podijeljeni u vezi s tim da li je izbijanje zubića odgovorno za te simptome

"Bebe i mame"

5.4.2019

Nekim sretnim bebama izbijanje zuba prođe potpuno bezbolno. Ali, većina djece su razdražljiva čak i mjesecima prije nego što prvi zubić izbije na površinu. Zašto je to toliko bolno?

Dok zubići vaše bebe probijaju sebi put, iritiraju desni koje zbog toga postaju upaljene i otječu. To je ujedno i razlog zašto vaša beba može privremeno odbijati hranu.

Ima li tome lijeka? Pokušajte joj malo trljati desni prije hranjenja i tako privremeno umanjiti bol.

Beba će vjerovatno početi gristi stvari u trećem mjesecu, iako će joj prvi zubi izbiti tek nekoliko mjeseci kasnije.

Iako mnogi roditelji govore da su im djeca imala temperaturu ili mekšu stolicu, ili im je procurio nosić prije izbijanja novog zuba, stručnjaci su podijeljeni u vezi s tim da li je izbijanje zubića odgovorno za te simptome.

Zbunjeni i medicinari

Veliki broj farmaceuta, medicinskih sestara i liječnika opće prakse vjeruje da izbijanje zuba može prouzrokovati tjelesnu temperaturu višu od 38 Celzijevih stepeni.

Više od pola ispitanih medicinskih radnika vjeruje da su djeca kojoj izbijaju zubi sklona prehladama i ušnim infekcijama. Većina medicinskih sestara vjeruje da izbijanje zuba uzrokuje prehrambene probleme, proljev i pelenske osipe.

Zapravo, većina tih simptoma upućuje na bolest, a ne na izbijanje zuba.

Brkanje tih simptoma s izbijanjem zuba može spriječiti stručnjake da se bave nekim općim razvojnim problemima u ranom djetinjstvu, što bi moglo rezultirati zakašnjelom dijagnozom nekih ozbiljnih bolesti, smatraju pedijatri.

Šta kada se javi temperatura

Ono u čemu se svi pedijatri slažu jeste da liječnika treba zvati ukoliko dijete ima temperaturu višu od 38,4 stepeni (ili višu od 38 stepeni Celzijusa za bebe mlađe od tri mjeseca).

Prvi zubić najčešće se primijeti od četvrtog do sedmog mjeseca, iako se simptome izbijanja, kao što su slinjenje i glodanje predmeta, može primijetiti mjesec ili dva ranije.

Dok joj rastu zubi, desni vaše bebe mogu biti otečene i osjetljive.Takođe, možete primijetiti da slini više nego što je uobičajeno i da je pomalo razdražljiva. Neka djeca mogu imati malo povišenu temperaturu, ali ne višu od 37,8 stepeni.

Ako vam se čini da je dijete izrazito nezadovoljno, ima proljev ili temperaturu višu od 37,8 stepeni, vjerovatno je riječ o infekciji koja nije povezana s nicanjem zuba.

Kada počinju rasti zubi

Većina djece dobije prvi zub između četvrtog i sedmog mjeseca. Ako ste vi dobili zube vrlo rano, velika je vjerovatnoća da će ih i vaše dijete dobiti rano, budući da je to nasljedno.

Zubi se, zapravo, počnu razvijati dok je beba još u stomaku, kada se zubni zameci stvaraju u desnima. Izbijaju jedan za drugim mjesecima, i često, ali ne uvijek, istim redom.

Prvo dolaze donje jedinice, potom gornje, onda gornje dvojke, pa donje... Zadnji zubići, kutnjaci, obično se pojave oko drugog rođendana. Do trećeg rođendana vaše bi dijete trebalo imati svih 20 zubića, koji bi trebali ispadati oko šeste godine života.

Pomažu li gelovi

Većina stručnjaka preporučuje korištenje gelova za zube radi olakšavanja izbijanja zubića, iako nema niti jednog čvrstog dokaza da gelovi pomažu u ublažavanju boli kod izbijanja zuba.

Oprez s lijekovima

Neki pedijatri prakticiraju davanje malih doza dječijih analgetika, ali prije nego bilo šta odlučite dati svom djetetu, savjetujte se s pedijatrom. Još jedna napomena - nikada nemojte djetetu davati aspirin, taj lijek nije za djecu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.