SAVJETI

Ovo je pravo vrijeme da dijete ima profil na društvenim mrežama

Važno je samo da dobro procjenite trenutak kada je vaše dijete zrelo za tako ozbiljan korak

Vrijeme provedeno ispred ekrana može utjecati na razvoj mozga. kidscreen

Z. K.

11.2.2023

Iako vam se čini da je vaše dijete još uvijek malo, pitanje je trenutka kada će da uslijedi pitanje: "Kada mogu da otvorim svoj profil na društvenim mrežama?".

Djeca su danas okružena društvenim mrežama i internetom zbog čega jako brzo nauče da barataju telefonima, tabletima i laptopovima.

Veliki rizici

Iako su rizici i opasnosti koje vrebaju velike i teško ih je izbjeći, sigurno nećete moći da zabranite djetetu pristup društvenim mrežama, jer je još opasnije da ono to uradi samo bez vašeg znanja.

Važno je samo da dobro procjenite trenutak kada je vaše dijete zrelo za tako ozbiljan korak. Inače, platforme kao što su TikTok, Instagram i Twitter svojim korisnicima dopuštaju da se prijave ako su stariji od 13 godina, a to je, kako tvrde doktori, prerano.

- Na osnovu podataka koje sam vidio tvrdim da je 13 godina prerano i da bi ta granica trebalo da bude između 16. i 18. godine - kaže hirurg dr. Vivek Murti i dodaje:

- Djeca tog uzrasta tek formiraju mišljenje o sebi, svojim vrijednosti i odnosima s drugima, a tu im neće pomoći često iskrivljeno okruženje društvenih mreža.

Prema njegovim riječima tinejdžeri će zbog društvenih mreža postati preosjetljivi na kritiku. Ako već platforme neće da mijenjaju uzrast kada djeci postaju dostupne, roditelji bi trebalo da zaštite djecu bar do njihove 16. godine.

Psihijatar dr. Adriana Stesi koja godinama radi s tinejdžerima kaže da korištenje društvenih mreža u mozgu oslobađa „deponiju dopamina“.

Loša pismenost

- Kada radimo stvari koje izazivaju zavisnost, poput upotrebe kokaina ili pametnih telefona, naš mozak odjednom otpušta mnogo dopamina, što nam govori da to nastavimo da radimo - kaže doktorica i dodaje da je taj dio mozga posebno aktivan kod tinejdžera u poređenju sa odraslima, a prevelikim konzumiranjem sadržaja na društvenim mrežama postaje još aktivniji i osjetljiviji.

Nedavne studije pokazale su kako i vrijeme provedeno ispred ekrana može utjecati na razvoj mozga, pa je već kod male djece previše vremena koje provode pred ekranom značajno povezano sa lošijim vještinama pismenosti i sposobnošću korištenja izražajnog jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.