ČESTA POJAVA

Treći krajnik kod djece: Kako može izazvati smetnje sluha

Često je i žarište infekcije

Treći krajnik nije vidljiv okom. Printscreen/Kidsinfo

E. Ag.

15.2.2023

Treći krajnik je “kugla” limfnog tkiva koja se nalazi iza nosa (u nosnom dijelu ždrijela). Ako u cijelosti zatvara hoane nosa (izlaz iz nosnih šupljina), dijete ne može disati na nos, hrče, ima prekide u disanju, nazalno govori, ima stalno otvorena usta, često slabije čuje, viče dok govori, ima podočnjake. Dijete ima karakterističan izraz lica koji se naziva adenoidno lice ili “facies adenoidea”. Treći krajnik se nalazi ispred kičme i iza nosa i može se pregledati i vidjeti samo kroz nos! Za to služi endoskop – kamerica kojom se prođe kroz nos i pogleda veličina i izgled trećeg krajnika.

Adenoidno lice

Osim što predstavlja mehaničku zapreku disanju, treći krajnik može biti i žarište infekcije u kojem mirno prebivaju bakterije, a koje s vremena na vrijeme “prošetaju” do srednjeg uha izazivajući upale i moguće smetnje sluha. Inficirani treći krajnik često je provokativni faktor za pojavu spastičnog bronhitisa i upalu sinusa. U takvim situacijama je neophodan operativni zahvat – adenoidektomija, odnosno odstranjivanje trećeg krajnika.

Kada operirati treći krajnik

- Kad dijete ima poremećaj disanja tokom spavanja (hrkanje, prekidi u disanju)

- Kad dijete ima česte bakterijske upale nosa, treće mandule i srednjeg uha

- Kad ima oslabljen sluh zbog loše funkcije Eustahijeve cijevi jer velika treća mandula onemogućava normalno izjednačavanje pritiska u srednjem uhu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.