BRZO REAGUJTE

Zapušen nos bebi otežava disanje: Kako ga pravilno očistiti i kada posjetiti pedijatra

Nemojte da vas bebin plač spriječi u tome da očistite nosić

Toaleta nosa je veoma važna. Printscreen

E. Ag.

20.2.2023

Ako imate bebu, morat ćete da joj redovno čistite nos i to je nešto na šta treba da se naviknete.

U slučaju da primijetite da joj je nos zapušen, važno je da odmah reagujete, kako bi beba mogla da diše.

Zapušen nos kod bebe ne smije biti stanje koje će dugo trajati.

Zašto zapušen nos predstavlja problem

Zapušen nos je problem zbog kojeg bebe ne mogu lijepo disati, posebno kada spavaju. Često se bude i plaču, čime signaliziraju da nešto nije uredu. Obavezno pred spavanje očistite bebi nosić, kako biste bili sigurni da će tokom noći moći da diše nesmetano.

Problem sa zapušenim nosićem je posebno izražen kada beba doji jer joj je hranjenje otežano zbog zapušenog nosa. Zato je dobro da obratite pažnju i očistite bebi nos prije svakog podoja ukoliko primijetite da beba često ima ovaj problem. Isti problem je i kod beba koje se hrane na flašicu.

Čišćenje bebinog nosa

Veoma često dobivate savjet pedijatra da koristite fiziološki rastvor pri čišćenju nosića svoje bebe. To je odlično sredstvo za čišćenje nosa, ali vam je potrebna i pumpica. Potrebno je da budete uporni, nježni i strpljivi.

Bebi može da bude neugodno pri čišćenju nosića, ali budite istrajni jer bilo koja količina sekreta koja se očisti značajno će pomoći vašoj bebi. Nemojte da vas bebin plač spriječi u tome da očistite nosić.

Ako ne možete sami da izvedete postupak čišćenja nosa pumpicom i fiziološkim rastvorom, potražite pomoć koja vam je tog trenutka dostupna (tata ili neko od ukućana).

Čišćenje fiziološkim rastvorom. Printscreen

Da biste pravilno očistili nosić, bebinu glavu postavite ustranu jer ćete tako izbjeći nepotrebno slijevanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom dijelu dušnika (ako je beba okrenuta u desnu stranu, ispirajte lijevu nozdrvu i obrnuto). Fiziološki rastvor iz šprice lagano sipajte u nosić. Nije potrebna velika količina.

Pravite pauzu prije ispiranja druge nozdrve od jedne minute. Ako se dogodi da se beba zagrcne, podignite je s blago nagnutom glavom nadolje dok se ne smiri, a višak fiziološkog rastvora ne slije niz nosić.

Nemojte da čistite nosić svoje bebe tamponima za uši ili sličnim sredstvima! Tako nikada nećete temeljno očistiti nosić, ali možete oštetiti sluzokožu i nanijeti štetu bebi.

Beba ne treba dugo da ima zapušen nos – reagujte odmah

Ne bi trebalo da dozvolite da beba dugo ima zapušen nos jer to može da uzrokuje druge zdravstvene probleme. Ako je za nekoliko dana od posjete pedijatru i korištenja propisane terapije nos vaše bebe i dalje zapušen, potrebno je da opet odete kod pedijatra na pregled.

Ukoliko je nos zapušen duži period, može da dođe do upale srednjeg uha, ali i bolova u grlu, što može veoma teško da padne bebi, te je bitno da joj se pruži adekvatna terapija na vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.