RIJEČ STRUČNJAKA

Evo kako djecu odviknuti od grickanja noktiju

Naš početni odgovor kada djeca učine nešto što nas zabrinjava jeste da pokušamo zaustaviti takvo ponašanje, rekla je Kajseri

Dijete može gristi nokte iz raznih razloga. Instagram

A. O.

4.4.2023

Dijete može gristi nokte iz raznih razloga, kao što su znatiželja, dosada, oslobađanje od stresa, navike ili oponašanja, a grickanje noktiju najčešća je od takozvanih "živčanih navika" koje također uključuju sisanje palca, čačkanje nosa, uvijanje ili čupanje kose i škrgutanje zubima.

Kako donosi Baby Center, ponekad će se ova navika nastaviti i u odrasloj dobi.

Prestanak grickanja noktiju

Stručnjaci kažu kako će većina djece s vremenom prestati gristi nokte sama od sebe, ali ako ta njihova navika potraje duže nego što biste željeli, postoje jednostavni načini da pomognete djetetu da prestane. Kako savjetuju, prva i najvažnija stvar jeste otkriti uzrok grickanja noktiju.

- Naš početni odgovor kada djeca učine nešto što nas zabrinjava jeste da pokušamo zaustaviti takvo ponašanje, i to je u redu kao dugoročni cilj. Ali prije nego što to možemo učiniti, bitno je da se pozabavimo temeljnim uzrocima ponašanja i razmislimo postoji li u životu našeg djeteta određeni stres s kojim se trebamo suočiti i eliminirati ga – izjavila je edukatorica roditeljstva Janis Kejser (Keyser).

Uzrok tjeskobe

Ako imate ideju o tome šta bi vaše dijete moglo činiti tjeskobnim, bez obzira na to je li riječ o nedavnoj selidbi, razvodu roditelja, novoj školi ili nadolazećem ispitu koji ga brine, važno je razgovarati s djetetom o tome šta ga, zapravo, toliko muči.

Osim definiranja i prepoznavanja uzroka, stručnjaci savjetuju kako pri rješavaju ove loše navike također pomaže češće skraćivanje noktiju, preparati kojima se pokušava stati na kraj grickanju noktiju, ali i posjeta ljekaru ako dođe do trajnog oštećenja nokta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.