SAVJETI

Kako znati da je vašem djetetu potreban logoped

Atipičnosti kod poremećaja iz spektra autizma logopedi mogu uočiti i prije prve godine djetetovog života te savjetovati i uputiti roditelje

Slijedite svoj roditeljski instinkt. Printscreen

E. Ag.

28.4.2023

Logopedija je nauka koja se bavi poremećajima komunikacije (npr. poremećaj iz spektra autizma), jezika (npr. razvojni jezični poremećaj), govora (npr. mucanje), glasa (npr. disfonija), slušanja (npr. oštećenje sluha) te ostalim poremećajima nastalim kao posljedica tih poremećaja. Iako svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete, činjenica je da je veliki broj poremećaja u početku gotovo neuočljiv te dijete ne uspije dobiti adekvatnu pomoć na vrijeme. Atipičnosti kod poremećaja iz spektra autizma, primjerice, logopedi mogu uočiti i prije prve godine djetetovog života te savjetovati i uputiti roditelje kako postupiti i potaknuti kvalitetnu interakciju i komunikaciju s djetetom. Kako prepoznati potrebu?

Roditeljski instinkt

Iako mnogi roditelji često imaju osjećaj da s njihovim djetetom nešto nije uredu, boje se javiti stručnoj osobi kako bi dobili tačne informacije. Taj strah javlja se kao posljedica straha od suočavanja s istinom ili straha od „bespotrebnog smetanja“ stručnjaka. U svakom slučaju, logopedi preporučuju slijediti svoj roditeljski instinkt i objasniti u čemu je problem čim se uoči. Ovim načinom dijete uključujete u ranu intervenciju kojom se pravovremeno dobivaju korisni savjeti za poticanje jezično-govornog razvoja. U slučaju da vaše dijete ipak ne treba pomoć logopeda, bit će vam lakše otklonite li svoju sumnju.

U slučaju da dijete ipak ne treba pomoć logopeda, bit će vam lakše otklonite li svoju sumnju. Printscreen

Poređenje s vršnjacima

U razgovoru s drugim roditeljima ili posmatranjem druge djece roditelji mogu uočiti kako njihovo dijete znatno kasni u komunikacijskom ili jezično-govornom razvoju (proizvodnja prve riječi, razumijevanje, vršnjačka igra, komunikacijske izmjene itd.). Osim toga, roditelji nailaze na brojne informacije o razvoju djeteta koje su lako dostupne na internetu te mogu poslužiti za usporedbu. Dakako, te informacije moraju biti iz povjerljivih izvora kako bi bile relevantne, stoga uvijek provjerite izvore članaka. Iako postoji neka norma za određenu dob, važno je napomenuti da je svako dijete individua pa norme mogu varirati, međutim, ako uočite velika odstupanja, potrebno je javiti se logopedu.

Preporuka drugog stručnjaka

Dijete od početka njegovog života prate razni stručnjaci. Već pri samom rođenju prate ga ljekari, kasnije pedijatar, dok dijete u vrtiću prate odgajatelji, u školi učitelji... Budući da i oni provode vrijeme s djetetom te da su upoznati s njegovim komunikacijskim obrascima, ključni su u prepoznavanju prvih znakova odstupanja, stoga je važno održavati komunikaciju s tim stručnjacima i slušati njihove savjete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.