GENETIKA

Tamnokosi roditelji mogu dobiti crvenokoso dijete: Ako ste se zapitali kako, evo objašnjenja

Je li došlo do neke genske mutacije

Genetika je puna iznenađenja. Savvymom.ca

E. Ag.

18.7.2023

Genetika je puna iznenađenja, a nije rijetkost niti da dvoje roditelja tamne kose dobiju crvenokoso dijete.

Što se tjelesnog izgleda tiče, kažu studije, djeca od jednog roditelja najčešće nasljeđuju oblik nosa, područje oko usana, oblik i visinu jagodica, kutove očiju i oblik brade, dok područje između obrva često mogu biti kombinirane osobine oba roditelja.

Muški geni su mnogo agresivniji 

Iako majčini geni čine 50 posto djetetove DNK, a očevi geni ostalih 50 posto, muški su geni mnogo agresivniji od ženskih pa su obično istaknutiji. Dakle, prema istraživanjima, u DNK djeteta 40 posto je aktivnih ženskih gena, a 60 posto je aktivnih muških gena, prenosi Roditelji.hr.

No ono što se ne događa često jeste da dijete roditelja koji imaju tamnu kosu bude crvenokoso i ima pjegice po licu. Ni otac ni majka nemaju vidljivo naslijeđen crveni pigment kose. Je li dijete naslijedilo crvenu kosu od nekog dalekog rođaka ili je došlo do neke genske mutacije?

Recesivna osobina

Glavni gen koji je u osnovi crvene kose je receptor melanokortin 1, protein koji ima ulogu u sintezi pigmenta. Ovaj gen ima nekoliko verzija, od kojih je jedan povezan i s crvenom bojom kose.

Crvena boja kose je recesivna osobina, što znači da će samo oni koji dobivaju dva crvenokosa gena, jedan od majke i jedan od oca, imati crvenu kosu. U slučaju da je jedan od roditelja prenio gen za tamnu kosu, beba može imati tamnu kosu i biti nosilac „crvenokosog“ gena, koji bi mogla prenijeti na svoju djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.