UNIVERZITET KARDIF

Olakšajte borbu s autizmom: Istraživači otkrili koji vid igre pomaže u socijalizaciji

Prihvaćanjem svih načina na koje se djeca odluče igrati možemo stvoriti poticajno okruženje za njihov razvoj

Razgovor s djecom tokom igre lutkama bio jedinstven put do društvenog razvoja. Walesonline.co.u

E. Ag.

4.10.2023

Djeca, kao i odrasli, zadržavaju pažnju na onome što ih zanima i što uistinu vole raditi, pa tako nije čudno što su istraživači Univerziteta Kardif došli na jednu sjajnu ideju.

Naime, ovi istraživači otkrili su da su djeca s autističnim osobinama pokazala povećanu moždanu aktivnost koja je usko povezana sa stepenom socijalizacije u vrijeme upuštanja u razgovore tokom igre lutkama, prenosi The Sun.

Igrom do boljih rezultata

- Možemo zaključiti kako je razgovor s djecom tokom igre lutkama bio jedinstven put do društvenog razvoja za ovu djecu - ponosno su izjavili.

Ona djeca koja su neurotipična detaljnije su raspravljala o mislima i osjećajima lutaka, što je već samo po sebi veliki pomak.

- Otkrića pokazuju da sva djeca, čak i ona koja pokazuju neurodivergentne osobine koje se obično povezuju s autizmom, mogu koristiti igru lutkama kao alat za uvježbavanje društvenih scenarija i razvijanje društvenih vještina, poput empatije.

Šta je to zapravo autizam

Autizam bi se mogao opisati tako da je ljudima otežana komunikacija s drugima ili će naprosto imati problema s razumijevanjem drugih ljudi i njihovih osjećaja, piše Net.hr.

Jaka svjetla i glasna buka mogu biti stresni ili neugodni, a nepoznate situacije i društveni događaji mogu uzrokovati da se autistične osobe osjećaju tjeskobno ili uzrujano.

Istraživanje je provedeno u saradnji s Valesovim centrom za istraživanje autizma.

- Studija potvrđuje koliko je važno da priznamo i cijenimo neuroraznolikost.

Otvorenost prema drugačijim pristupima

- Prepoznavanje i vrednovanje različitih načina na koje dječiji mozgovi rade i pristup društvenom razvoju na način koji je uključiv i prihvatljiv za svu djecu, bez obzira na njihovu neurodivergenciju.

Prihvatanjem svih načina na koje se djeca odluče igrati možemo stvoriti inkluzivnije i poticajnije okruženje za njihov razvoj - izjavila je direktorica centra dr. Ketrin Džons (Catherine Jones).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.