MAČ S DVIJE OŠTRICE

Roditelji uče djecu da moraju pospremiti sobu, a zaboravljaju da je ovo najvažnije

Mnoga sretna djeca odrastaju u nesretne odrasle osobe

Nemojte poticati svoje dijete da vjeruje u materijalno zadovoljstvo. Facebook

E. Ag.

8.11.2023

Eva Morskovic je majka troje djece, ali i ekspertkinja za roditeljstvo. Iza sebe ima 10 godina rada s roditeljima i djecom. Za CNBC je pričala o svom iskustvu.

Kako kaže, često se susreće s roditeljima koji ulažu mnogo energije u podučavanje djece odgovornom ponašanju, o održavanju sobe urednom ili važnosti pisanja domaćih zadataka.

- Sve je to važno, ali postoji jedna stvar koju mnogi od nas potpuno zaboravljaju, a to je kako uživati u životu - ističe ona.

Mnoga sretna djeca odrastaju u nesretne odrasle osobe. Postoji razlika između uživanja u životu kao malo dijete i spremnosti da uživate u životu kao odrasla osoba, piše Index.hr.

- Prema vlastitom iskustvu, znam da su ljudi najsretniji kada njihov život uključuje neku vrstu smislene, produktivne aktivnosti. Nažalost, neprestano smo bombardovani porukom da sreća dolazi od potrošnje - smatra.

Kupovina nije najveća nagrada i Eva Morskovic smatra da roditelji ne smiju da uče djecu da će biti zaista sretna ukoliko obezbijede sebi dobar stan ili auto.

Nemojte poticati svoje dijete da vjeruje u materijalno zadovoljstvo, kaže Eva.

- Koncept da svoju ljubav prema nekome izražavate darivanjem je lijepa ideja koja u teoriji funkcioniše, ali mnoga djeca svakodnevno dobijaju toliko poklona da u jednom trenutku ona počinju da ljubav roditelja mjere materijalnim stvarima - kaže ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.