SVAKODNEVNICA

Savjeti o bebama koje ne treba slušati

"Bebe i mame"

19.3.2018

Kad se vrati kući iz porodilišta, mlada mama se često obraća za savjet bakama ili iskusnijim prijateljicama, jer ne zna kako postupiti u određenim situacijama. One joj, obično, ponude neke tradicionalne savjete.

Međutim, savremena medicina opovrgla je neke od tih tradicionalnih recepata, koji i dan-danas opstaju. Evo nekih od njih.

1. Korisno je da beba plače da bi joj se razvila pluća.

Za normalan razvoj pluća sasvim je dovoljno obično nesmetano disanje. Ako je beba rođena na vrijeme i bez urođenih mana disajnog sistema, ona nema nikakvih problema s plućima. Pa, ako ne plače, to znači da je s njom sve uredu i da je zadovoljna, a ako plače, nešto joj nije po volji i treba joj pomoći i udovoljiti joj.

2. Dijete ne treba uzimati u ruke kada plače da ga ne bi razmazili.

Beba ne zna govoriti i komunicira s majkom očima, mimikom i, prije svega, plačem. Kad je suha i sita, ona plačem želi staviti do znanja da joj je potrebna bliskost i sigurnost.

Za normalan razvoj malenom je potreban dodir majčinih ruku i zvuk njenog glasa i zato ne treba štedjeti nježnosti iz straha da ćete odgojiti razmaženo dijete.

3. Hladne ruke znak su da je bebi hladno.

Hladne ruke i noge pokazuju da beba nema razvijenu termoregulaciju. Ako želite provjeriti je li joj hladno, opipajte kožu na potiljku i leđima.

4. Dojilja mora piti mnogo kravljeg mlijeka da bi imala dovoljno mlijeka za bebu.

Kravlje mlijeko ne doprinosi pojačanom lučenju majčinog mlijeka. Naprotiv, pedijatri ne preporučuju mladim mamama da piju previše kravljeg mlijeka jer ono može izazvati jaku alergijsku reakciju kod novorođenčeta.

Zato je bolje umjesto mlijeka jesti mliječne proizvode.

5. Male grudi - malo mlijeka.

Veličina grudi majke ne utječe na dojenje i količinu mlijeka. Ukoliko ima normalnu laktaciju, žena s malim dojkama može sasvim lijepo othraniti čak i blizance.

6. Nakon prve godine dijete treba odvikavati od dojenja, jer će majci početi opadati kosa i ispadati zubi.

Dojite bebu koliko god hoćete! Ukoliko se dijete normalno i uravnoteženo hrani i dobija sve neophodne vitamine i minerale, dugotrajno dojenje nije nimalo štetno za majku.

7. Ako dijete prerano prohoda, imat će krive noge.

Svako dijete razvija se svojim tempom. Neko prohoda već sa deset mjeseci, a neko uveliko nakon prvog rođendana. Ako se dijete odvažilo napraviti prve korake, to znači da je njegov organizam sazreo za taj poduhvat: kičma, kosti i mišići spremni su za hodanje.

Drugim riječima, noge nisu krive zbog prvih koraka, već zbog toga što je to prirodan oblik djetetovog skeleta.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.