KORISNO

Strano tijelo u dušniku – kako pomoći djetetu?

Dijete treba položiti trbuhom preko koljena odrasle osobe tako da djetetova glava bude niže od nogu

Ne dajite djeci ništa što bi moglo zapeti u dušniku. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.3.2019

1. Prije trećeg rođendana djeca ne smiju jesti ništa što bi moglo greškom dospjeti u dušnik. 

2. Voće sa košticama za jelo mogu dobiti tek sa pune tri godine. To vrijedi i za nesamljevene orahe i druge orašaste plodove.

3. Pedijatri upozoravaju roditelje da djeci mlađoj od tri godine ne treba davati bilo što da jedu dok hodaju ili trče. To važi i za hranu tipa banana. Jer, bilo je slučajeva da se malo dijete prilikom pada ili spoticanja zamalo ugušilo zalogajem banane.


Ako djetetu, i pored svih poduzetih mjera predostrožnosti, nešto dospije u dušnik, mora se djelovati brzo i odlučno.

a) Starije dijete treba položiti trbuhom preko koljena odrasle osobe tako da djetetova glava bude niže od nogu. Zatim rukom udarati između djetetovih plećki sve dok progutani predmet ne bude izbačen.

b) Ako je zalogaj još u području grla, moguće ga je pažljivo ukloniti i prstima, pod uvjetom da onaj ko uklanja zalogaj nema oštre nokte.

c) Ako progutani predmet ne izlazi, dijete treba odvesti u najbližu ambulantu ili bolnicu. Čak i maleno sjeme mandarine može izazvati teške probleme. Ako, recimo, dospije u pluća, doći će do dugotrajnih upala.


Pažnja!

Ako roditelji ili druge odrasle osobe dovode dijete u zdravstvenu ustanovu, moraju obratiti pažnju da mali pacijent tokom transporta ne leži, već treba sjedjeti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.