UREĐENJE

Vedre boje i puno mjesta za igru

Djeca su na više načina najvažniji ukućani, pa ipak u našoj sredini obično nemaju nikakav utjecaj na uređenje stana ili kuće

Ilustracija

"Bebe i mame"

18.4.2019

U porodici se zapravo sve vrti oko djece. Veliki dio kućnog budžeta troši se na njihove potrebe, njihove želje često određuju šta će biti na jelovniku, njihove potrebe i uzrast gdje će se provoditi slobodno vrijeme.  

Djeca su na više načina najvažniji ukućani, pa ipak u našoj sredini obično nemaju nikakav utjecaj na uređenje stana ili kuće.

Kad biste pitali bilo koje dijete kako bi namjestilo svoj savršen prostor, opisat će istim riječima - puno boja i puno mjesta gdje se mogu igrati.

Zato bi roditelji trebali posebnu pažnju posvetiti osmišljavanju dječije sobe. Tako bi prostor gdje su bebe trebao biti opremljen stvarima jarkih i kontrastnih boja, koje potiču motoriku i ohrabruju radoznalost.

Većoj djeci namijenjen je namještaj koji se ljulja, vrti ili klacka - te stvari podstiču razvoj centra za ravnotežu.

A dobro će vam doći i sljedeće preporuke (naravno, ako za to imate mogućnosti):

1. Stavite u kupatilo plastičnu kutiju žive boje u kojoj dijete može čuvati igračke za kupanje. To je sitnica koja istovremeno čini kupatilo urednijim, a djetetu pokazuje da ste vi spremni prilagoditi stan njegovim potrebama.

2. Uvijek presvlačite namještaj meblom koji možete skidati i prati, da vas ne bi boljela glava zbog fleka koje ostavljaju ljepljivi prstići ili prljava odjeća i obuća.

3. Stvari s kojima se dijete može sudariti trebale bi imati zaobljene ćoškove.

4. Rotirajte igračke - ako djetetu povremeno sklanjate i ponovo iznosite neke stvari, teže će ih se zasititi.

5. Dio dnevne sobe pretvorite u kuću za lutke, tako se dijete može igrati u istoj sobi gdje odrasli sjede.

6. Na vješalici u predsoblju i kupatilu postavite kuke koje najniži član porodice može dohvatiti. Tako ga potičete da uredno odlaže svoje stvari.

7. Pretvorite jedan zid u školsku tablu. Dijete može crtati kredom i obrisati svoje djelo kad poželi, a vidjet ćete kako će to i vama biti zabavno.

8. Svakom djetetu dajte kutije u kojima može gomilati sve svoje sitnice koje prave nered po sobi.

9. Stavite poneki komad malog namještaja, prilagođenog veličini djeteta u svaku sobu, da bi se dijete osjećalo dobrodošlim u svaki dio stana.

10. Vodite računa o sigurnosti najmlađih, tako što ćete zaključavati ormare i komode, sklanjati van domašaja opasne i otrovne predmete i materije, osigurajte električnu instalaciju i električne aparate, zaštititi stepeništa i galerije, osigurati prozore i balkone.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.