PREHRANA

Slatkiši - da, ali umjereno

Nikada nemojte držati zalihe slatkiša u kuhinji <195> Bolje je da imate u zalihama suho voće, sjemenke i, naravno, što više svježeg voća

Ukoliko od slatkiša napravite tabu, dijete će ih još više željeti jesti. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.4.2019

Djeca vole slatkiše. Ukoliko im se omogući da od malih nogu svakodnevno jedu razne grickalice, čokolade, bombone, vrlo brzo će se naviknuti na njihov sladak ukus i vjerovatno će svakoga dana očekivati novo "sljedovanje".  

Slatkiše djeci nudimo iz navike: "Svi jedu slatkiše, pa tako i moja djeca", najčešće je opravdanje roditelja. Nerijetko se dešava da u parku, u šetnji, u kući, u gostima, pa čak i dok su u prodavnici, djeca dobiju poneku bombonu, čokoladicu ili kesicu čipsa.

Takva navika od njih čini redovne konzumente "praznih" kalorija - previše slatkih i slanih proizvoda koji često ne sadrže nikakve hranljive sastojke.

Ukoliko i vaše dijete radije jede čokoladice i grisini, a od ručka ili večere pravi predstavu, evo nekih predloga koje su pripremili stručnjaci, a koji bi vam mogli pomoći:

- Dozvolite umjerenu konzumaciju slatkiša i nemojte ih potpuno izbaciti iz dječije ishrane. Ukoliko od slatkiša napravite tabu, dijete će ih još više željeti jesti. Dakle, slatkiši - da, ali zaista umjereno.

- Nikada nemojte držati zalihe slatkiša u kuhinji. Ukoliko djeca znaju da se na kunjihskim policama nalaze neotvorene čokolade ili keksi, onda će očekivati da te slatkiše u nekom trenutku i pojedu. Bolje je da imate u zalihama suho voće, sjemenke i, naravno, što više svježeg voća.

- Kada date djetetu slatkiš, na vrijeme se dogovorite koja je količina dozvoljena za tu priliku. Ukoliko kažete: "Dobit ćeš dvije štangle čokolade", onda djetetu dajte samo tu količinu.

- Trudite se da sačuvate slatkiše za desert, umjesto da ih dajete kao zamjenu za užinu. Užina bi se uvijek trebala sastojati od voća ili mlijeka (mliječnih jela). Na taj način, dijete neće steći naviku da jede slatkiše između obroka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.