SAVJETI

Kako zanti koja veličina rupice na dudi bočice je odgovarajuća za vašu bebu

Najbolji način kako ćete odrediti je li rupica odgovarajuća, jest testiranje kako hrana odnosno tekućina izlaze iz bočice.

Bočice su sastavni dio bebinog života. Ilustracija

Z.K. / Avaz.ba

20.9.2019

Bočice su sastavni dio bebinog života te je veoma važno znati koja veličina rupice na dudi bočice je odgovarajuća za vašu bebu.

Svaka bočica uvijek na pakiranju ima naznačen podatak o veličini rupice na dudi bočice. Postoje S, M i L veličina s time da je S oznaka za najmanju rupicu, a L za najveću. Majke često misle da s djetetom, raste i veličina rupice na dudi, ali to je zabluda. Jer najmanja rupica namijenjena je za najrjeđu hranu vodu, čaj i mlijeko, a veće rupice za gušće hrane.

Najbolji način kako ćete odrediti je li rupica odgovarajuća, jest testiranje kako hrana odnosno tekućina izlaze iz bočice. Kad nagnete bočicu prema dolje, tekućina bi trebala kapati iz dude, a nikako curiti u mlazu. To je napravljeno s razlogom. 

Kada bi tekućina odnosno hrana brže izlazile iz bočice, tada to ne bi bilo dobro za dijete. Naime, kad se dijete trudi izvući hranu iz bočice, kosti vilice i mišići lica rade, vježbaju i razvijaju se. Tako bočica oponaša vrlo slične uvjete koje bi dijete imalo na majčinim prsima gdje se, takođe, treba truditi da bi se došlo do mlijeka. Taj učinak naravno izostaje ako je rupica na bočici prevelika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.