ZDRAVO DIJETE

Upala uha liječi se sedam dana

U većini slučajeva antibiotska terapija vrlo brzo daje željene rezultate pa se djetetovo stanje vidno poboljša već poslije 48 sati

Upala uha. UNIVERSITY OF WASHINGTON

Z. K.

26.3.2024

Respiratorne infekcije nosa i trećeg krajnika kod mališana često su praćene upalama uha. Sedamdeset posto djece do treće godine života barem jednom preboli ovu upalu, posebno mališani koji borave u vrtiću.

 Čistoća bebinog nosa

Jednu upalu godišnje ljekari smatraju normalnom, ali ako se ponavljaju tri ili više puta za pola godine, tada se razmatra čak i hirurška intervencija.

U većini slučajeva antibiotska terapija vrlo brzo daje željene rezultate pa se djetetovo stanje vidno poboljša već poslije 48 sati. Međutim, to nije znak da je infekcija sanirana i da se liječenje nakon toga treba prekinuti. Upala uha treba se liječiti od sedam do deset dana:

Roditelji bi od rođenja trebali voditi računa o čistoći bebinog nosa, a to podrazumijeva korištenje fiziološkog rastvora i uklanjanje sekreta, ukoliko ga ima. To će olakšati disanje, a i spriječit će zadržavanje infekcije u nosu i širenje u srednje uho. Ljekari kažu da kod upale uha kratkoročno može pomoći zagrivanje bolnog mjesta suhim peškirom.

Bez obzira na poboljšanje, terapija mora trajati sedam dana, i to pod uslovom da je riječ o prvoj upali za godinu. Svaka naredna upala, međutim, zahtijeva duže liječenje jer je ponovljena upala znak da je imunitet značajno oslabljen.

Važno je terapiju provesti do kraja zbog toga što se upala može ponoviti, ali u još težem obliku. To je posljedica rezistentnosti na antibiotike, što upalu još održava u organizmu. Infekcija se može proširiti i na okolna tkiva, izazvati tzv. otogene komplikacije: upalu centra za ravnotežu i u najgorem slučaju meningitis.

Zato se kod ponavljanih upala daju lijekovi prema antibiogramu, jer je nova infekcija znak da prethodna terapija nije bila efikasna pa su bakterije koje uzrokuju upalu postale otporne na davani antibiotik.

Utječe na sluh

Niz od tri do četiri upale može dovesti do sekretornog otitisa, koji ne boli ali utječe na sluh. Zbog toga se mališani koji imaju tri ili više upala tokom šest mjeseci šalju na obavezna ispitivanja na imunodeficijenciju, odnosno provjerava im se stanje imuniteta.

U tim slučajevima se, onda, ljekari odlučuju na hiruršku ugradnju ventilacionih cjevčica u bubnu opnu, koje poslije kratkog vremena srastaju. Cjevčice koje služe kao drenaža, štite od upala uha tokom šest mjeseci do godine, kad se uklanjaju. Smatra se da će se za to vrijeme djetetov imunitet oporaviti i poboljšati, čime će se prevazići kritičan period kada je dijete podložno češćim infekcijama uha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.