SAVJETI

Odgajanje djece nije lagan posao: Kako biti dobar roditelj

Postavljanje granica i dosljednost ključevi su dobre discipline

Dati djetetu pozitivna iskustva. Facebook

Z. K.

23.4.2024

Dobar roditelj nastoji donositi odluke koje su u najboljem interesu njegovog djeteta. Svi žele da im mališani budu savršeni, ali to ne mora biti tako jer niko na svijetu nije savršen. Međutim, to roditelje ne bi trebalo obezhrabrivati i umanjiti njihov trud da teže ka tom cilju. 

Pozitivno roditeljstvo 

Dajte svom djetetu pozitivna iskustva. Ne samo da ta pozitivna iskustva stvaraju dobre veze u mozgu vašeg djeteta, već stvaraju uspomene za cijeli život. Biti dobar roditelj znači da morate naučiti dijete što je ispravno i šta nije u redu. Postavljanje granica i dosljednost ključevi su dobre discipline.

Budite uzor 

Nemojte samo reći djetetu šta želite od njih. Pokažite im. Dakle, budite ono što želite da vaše dijete bude. Poštujte svoje mališane, pokazujte im pozitivno ponašanje i stav, imaj te empatiju prema njihovim emocijama i dijete će slijediti vaš primjer.

Budite sigurno utočište 

Neka vaše dijete zna da ćete uvijek biti uz njega tako što ćete osjetiti djetetove signale i osjetiti njihove potrebe. Podržite i prihvatite ih kao pojedinca. Budite toplo i sigurno utočište.

Komunikacija 

Većina nas već zna za važnost komunikacije. Razgovarajte s djetetom i pažljivo ih slušajte. Držeći otvorenu komunikacijsku liniju, imat ćete bolji odnos sa djetetom i ono će doći vama kad bude imalo problem. Da biste to učinili, razgovarajte i o neugodnima temama. Ne morate uvijek pružiti rješenja. Samo slušanje i postavljanje pitanja za razjašnjavanje, već dovoljno pomaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.