TRUDNOĆA I POROD

Vrijeme odmora: S trbuhom na more

"Bebe i mame"

16.7.2018

Ako ste zdrava trudnica, odlazak na more smatra se poželjnim. Izaberite neku bližu destinaciju kako biste što lakše prebrodili put koji je za trudnicu najopasniji dio akcije.

Nadamo se da ćete izabrati neko lijepo mjesto bez velike gužve (a da nije zabiti otok), s većim medicinskim centrom u blizini i najvažnije - čistim morem.

Koje blagodati donosi more

• Nema boljih gimnastičkih vježbi za trudnice od plivanja u čistoj morskoj vodi. Kako ste u moru oslobođeni težine, bolova u nogama i leđima, iskoristite to i svaki dan plivajte. Ne maraton, naravno.

• I brčkanje u plićaku ima svojih prednosti. Radite vježbe razgibavanja, plivajte 'žabice' na leđima, samo pazite da na vas ne ugazi kakvo dijete pri ushićenom uletu u more.

• Hodajte bosi kroz plićak, najbolje po šljunčanoj plaži, u vodi do koljena. Potaknut ćete cirkulaciju i smanjiti probleme s venama.

• Morska voda sadrži mnoge otopljene vrijedne minerale, ponajviše magnezij, kalcij, čak i željezo i fosfor. Dok plivate i brčkate se, otopljeni minerali prodrijet će u kožu i revitalizirati je.

• Patite li od psorijaze, nema boljeg lijeka od morske vode.

• Plivanje ili, još bolje, 'vožnja bicikla' u moru oslobodit će vas nakupina celulita koji se u trudnoći pojavio (ili pojačao).

• Pretpostavljamo da ste dovoljno lukavi da izbjegnete gužvu na pretrpanim 'glavnim' plažama. Ukoliko nađete divnu usamljenu uvalu s kristalno čistim morem, slobodno se možete pretvoriti u nudistu.. Morska voda sprečava ginekološke upale (osim ako se ne kupate na 17 stupnjeva), čak smanjuje i iscjedak iz rodnice.

• Raspršene morske kapljice koje nastaju udaranjem valova o obalu, kao i sitna morska prašina koju raznosi vjetar, prirodni je jonizator. Popravit će vam se disanje, koncentracija, san - dišite duboko i uživajte!

• Na moru ljudi češće posegnu za ribljim obrokom (iako, paradoksalno, u gradu imaju bolji i dostupniji izbor ribe). Ništa nije toliko dobro kao 'friška' riba iz mora. Puna je nezasićenih masti poznatijih kao omega 3 esencijalnih masnih kiselina, te vitamina D i cinka. Omega 3 masne kiseline važne su za razvoj mozga vaše bebe, vitamin D za razvoj koštanog sustava, a pravilna razina cinka smanjit će trajanje poroda.

• I, za kraj, ako se uspijevate opustiti i misliti s veseljem na nerođenu bebu - napravili ste najviše.

U majici na sunce

Pročitali ste da koža do 18. godine života upije čak 80 procenata životne doze potencijalno opasnog UV zračenja. No, to ne znači da djecu treba držati skrivenu u kući. Naprotiv, boravak na suncu i zraku preporučuje se, uz potrebne mjere opreza.

Nemojte samo pomisliti da će stvar srediti kreme sa zaštitnim faktorom! Važnija je odjeća. Komotna, široka majica zadržat će najveći dio UV zračenja. Bolje je da je tamna, tamne štite bolje od svijetlih.

Beba voli kupanje, ali...

Vaša beba uživa u kadi punoj vode, brčka se, veseli... Lijepo je to, ali... Bebe ne smiju dugo biti u vodi. Jer, njihova je koža vrlo osjetljiva. Zapravo - do prvog rođendana kupanje može trajati najduže 10-12 minuta, a voda ne smije biti toplija od 36 stepeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.