TRUDNOĆA

Šta je to gestacijski dijabetes

Opasnost od ove vrste dijabetesa prijeti svakoj trudnici, ali su najrizičnija grupa žene starije od 30 godina, one kojima je neko u porodici bolovao od dijabetesa tipa 2 i žene sa pretjeranom težinom

Važno je da svakodnevno testirate krv kod kuće. Ilustracija

"Bebe i mame"

9.2.2019

Dijabetes u trudnoći (gestacijski dijabetes) je vrsta šećerne bolesti koja se javlja u trudnoći i obično nestaje nakon porođaja. Visoka koncentracija glukoze u krvi javlja se prvi put u trudnoći, a povećava se prema sredini trudnoće. Nastaje kao posljedica hormonalnih promjena u tijelu majke.  

Opasnost od ove vrste dijabetesa prijeti svakoj trudnici, ali su najrizičnija grupa žene starije od 30 godina, one kojima je neko u porodici bolovao od dijabetesa tipa 2 i žene sa pretjeranom težinom.

Dijagnoza se postavlja nakon tzv. testa glukoze. Test je jednostavan, a sve se zasniva na mjerenju glukoze pod opterećenjem. Uzima se nalaz krvi prije i poslije glukoznog napitka.

Svim trudnicama se preporučuje obavljanje ovog testa i to između 26. i 28. sedmice trudnoće.

Liječenje se temelji na redovitoj fizičkoj pokretljivosti, kao što je svakodnevna šetnja i na zdravoj prehrani. Trebalo bi: uzimati raznoliku hranu, imati redovne obroke i manje međuobroke i to u pravilnim intervalima u toku dana, izbjegavati hranu s visokim količinama šećera, kuhati sa malo masnoće i piti puno vode.

Ako se i desi da dobijete ovaj dijabetes u trudnoći, veoma je važno da svakodnevno testirate krv kod kuće, jer ako se vrijednosti penju iznad granica tolerancije onda se do kraja trudnoće primaju injekcije inzulina, što je potpuno bezopasno i za trudnicu i za bebu.

Ako se ovaj dijabetes ne liječi, onda može izazvati probleme kao što je prevelika beba, što automatski otežava porod. Sklonost dijabetesu je nasljedna, ali ne morate brinuti, jer vaše dijete se neće roditi sa dijabetesom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.