NIJE POSUSTALA

Britanki u trudnoći otkrili rak: Pred porođaj joj odstranili dojku, ali je uspjela dojiti sina

Sasvim slučajno je napipala kvržicu koja joj je dala znak da mora kod ljekara

Rijanon Bakster sa sinom Alvijem. Liverpoolecho.co.uk

E. Ag.

27.8.2023

Britanka Rijanon Bakster (Rihanon Baxter, 35), koordinatorica apotekarske njege, preživjela je pravu agoniju dok je bila trudna sa prvim djetetom. Naime, kada je bila u 34. sedmici, pred sam porođaj, ljekari su joj otkrili da ima kancerogeni tumor na desnoj dojci.

Porodična historija bolesti

Ona je prilikom tuširanja otkrila kvržicu kod desne bradavice, ali nije tome pridavala neki značaj jer je mislila da joj se zapušio mliječni kanal, pa nije dopustila sebi da razmišlja o tome previše.

Nažalost, pošto ona ima porodičnu historiju raka - njena majka ga je, na svu sreću, pobijedila, natjerali su je da odradi analize.

Poslije prvog pregleda medicinska sestra joj je rekla da je kvržica možda "zlokobna". Kasnije je Rijanon dobila potvrdu da ima invanzivan rak, prenosi Telegraf.rs.

- Bila sam uplašena jer sam konačno došla do tačke u životu u kojoj sam voljela život i nisam željela da ga napustim. Pomislila sam, sada imam muža i bebu, ne mogu da ih ostavim. Samo sam pomislila da ne mogu da umrem jer imam previše ljudi za koje treba da živim - iskreno je rekla Rijanon, prenosi "Metro".

Četiri sedmice kasnije, dok je još, naravno, bila trudna, podvrgnuta je masektomiji i uklonili su joj desnu dojku. Nažalost, rak se proširio i na lijevu dojku, pa je šest sedmica kasnije podvrgnuta i odstranjivanju lijeve dojke.

Prima hormonsku terapiju

- To je bila najgora sedmica u mom životu dok sam čekala rezultate. Plašila sam se da se rak nije proširio još negdje po tijelu, ali ako su samo u pitanju dojke, toliko mogu da podnesem – rekla je ona.

Srećom, rak se nije proširio dalje, pa je zbog novonastale situacije, Rijanon morala da se porodi u 38. sedmici i danas ima zdravog i nasmijanog sina Alvija. Dojila ga je tri sedmice i to joj je dalo snagu da se izbori s gubitkom dojki.

Priznala je da se osjećala umorno, izgubila je trepavice i dlake na nogama i pazuhu, dok kao rezultat korištenja hladne kapice tokom hemoterapije "nikada nije bila potpuno ćelava", već je izgubila samo 50 posto kose.

Sada prima hormonsku terapiju kako bi spriječila recidiv, a plan joj je da u nekom trenutku ode na operaciju rekonstrukcije dojke kako bi se bolje osjećala i povratila samopouzdanje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.