TRUDNOĆA I POROD

Čuvajte kičmu

U trudnoći i nakon porođaja, zdravlje kičme posebno je ugroženo

Trudnica. Pixabay

Z. K.

26.3.2024

Trudnoća predstavlja faktor rizika za pojavu bolova i drugih problema s kičmom, a hormoni, povećanje grudi i stomaka, smanjen mišićni tonus i pomjeranje težišta tijela - glavni su uzroci te pojave.

Čovjekova kičma počinje trpjeti još u djetinjstvu, a prvi deformiteti najčešće nastaju u pubertetu. Kasnije, loše držanje, previše sjedenja, a premalo kretanja i višak kilograma, značajno pogoršavaju njeno stanje.

U trudnoći i nakon porođaja, zdravlje kičme posebno je ugroženo. Procjenjuje se da se gotovo četrdeset posto trudnica i blizu 70 posto porodilja suočava s bolovima u leđima.

Većina nas prinuđena je da provede neprirodno mnogo vremena sjedeći na radnom mjestu, nakon čega nam ostaje malo vremena za fizičke aktivnosti. To što usisamo stan, sredimo kupatilo i slično, svakako nije dovoljno, a čak predstavlja i dodatno opterećenje za već „načetu" kičmu.

Utjecaj ishrane

Ako tome dodamo nepravilno držanje tijela tokom sjedenja i hodanja, kao i nepravilne položaje pri podizanju tereta i drugih aktivnosti, muke s kičmom su zagarantovane. S obzirom na to da veliki broj trudnica ima manje ili više izražene bolove u leđima, potrebno je minimum tri-četiri mjeseca prije začeća započeti s vježbama za leđne mišiće, kako bi se ojačali i stvorili dobru potporu za kičmu i kičmene pršljenove.

Snažni leđni mišići omogućit će i da se lakše podnese težina stomaka. Vježbe za leđa potrebno je upražnjavati i tokom trudnoće, ali isključivo u konsultaciji s vašim ginekologom, fizijatrom i fizioterapeutom.

Poznata je činjenica da prekomjerna tjelesna težina nepotrebno opterećuje kičmeni stub i brže troši međupršljenske diskove. Naročito strada slabinski dio kičme. Zato je važno da prije trudnoće poradite na korekciji ishrane i tjelesne težine, a da tokom trudnoće ne prekoračite dozvoljeno povećanje kilaže.

To će vam sigurno u velikoj mjeri olakšati cijelu situaciju. Da biste očuvali zdravlje kičme, a i zuba tokom trudnoće, potrebno je unositi namirnice bogate kalcijem (jogurt, mlad sir, mljeveni susam, rogač, mljevena ljuska kokošijeg jajeta), fosfor (žitarice, sir, pileće meso), magnezij (integralne žitarice, zeleno povrće), vitamin D (izlaganje suncu, riblje ulje), mangan (žumance, grašak i druge mahunarke, banane, orah, kesten), vitamin C (citrusi, kupus, paprika, jagode).

Značaj vode

Veliki značaj za održavanje gipkosti kičme ima voda, ali je veoma važan i njen kvalitet. Voda za piće može biti toliko zasićena mineralnim solima da se upravo one u vidu „cementirajuće materije" talože u kičmi i zglobovima. Zato je najbolje koristiti izvorsku vodu, ili vodu koja je profiltrirana kroz bokale s magnetima, a neki stručnjaci ističu da je najljekovitija ona voda koju smo zamrzli, a potom otopili.

Jastuk i dušek

Noćni odmor i san su nam neophodni za zdravlje cijelog organizma, uključujući i kičmu. Za vrijeme sna, mišići se opuštaju, kičmeni stub ne trpi opterećenje i poprima oblik površine na kojoj ležite. Ukoliko je postelja meka, tijelo propada u nju i kičma može „visiti".

Pretvrda postelja također primorava kičmu da se krivi. Dakle, dušek treba biti ravan, ali ne suviše tvrd. To daje mogućnost kostima ramena i karlice da zauzmu svoj prirodni položaj, a kičma se opušta i isteže. Jastuk treba biti manji i dovoljno mekan. Savjetuju se valjkasti, anatomski i heljdini jastuci.

Uvijek spavajte na boku, a idealno bi bilo da između koljena držite neki jastučić.

Ravna stopala

Na stopalima su raspoređene zone koje su refleksno povezane sa svim organima, pa je od izuzetnog značaja da vodite računa i o njihovom zdravlju. Ravni tabani dovode do smanjivanja amortizacione uloge stopala, a samim tim se povećava prenos vibracija na kičmu, što može dovesti do teških deformiteta i posljedica.

U trudnoći stopala također trpe, što je i jedan od razloga pojave bola u nogama. Važno je na vrijeme provjeriti da li imate ravne tabane i uz pomoć specijalnih ortopedskih uložaka, napravljenih po mjeri, korigirate deformitet. Također je potrebno izbjegavati nošenje visokih potpetica, kao i uske i male obuće.

Još nekoliko savjeta...

Ukoliko se bavite sjedećim poslom, na svakih pola sata ustanite, prošetate i protegnite se, naročito ukoliko imate problem s vratnim dijelom kičme. Kada stojite, nikada ne prebacujte težinu samo na jednu nogu, već je podjednako raporedite na obje noge. Izbjegavajte tipično žensko sjedenje prekrštenih nogu, to slabi cirkulaciju i pogoršava stanje.

Prilikom saginjanja koristite zaštitni položaj, ne saginjite se u struku, već iz čučnja. Stolicu za radnim stolom i računar podesite tako da vam ekran bude u visini očiju, ruke da su oslonjene o sto, leđa prava, stopala na podu, a natkoljenice paralelne s podom. Ukoliko ste u mogućnosti, što češće idite na plivanje - stručnjaci ističu da je to najbolji lijek za kičmu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.