PRIPREME ZA ZIMNICU

Zbog povoljnih cijena Srebreničani po povrće idu u Bratunac

Oni koji žive na selu ove godine više zasijali, sve dobro rodilo

Velika ponuda i potražnja na bratunačkoj pijaci. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović /Avaz.ba

29.9.2020

Pripreme za zimnicu u srebreničkoj općini u punom su jeku. Dok domaćice iz grada razmišljaju gdje nabaviti kvalitetno povrće za zimnicu, one sa sela nemaju tih problema, jer ga imaju u svojim baščama.

Fikreta Sandžić i Šuhra Merdžić iz srebreničkog prigradskog sela Gostilj ne žure s pripremom zimnice i ne razmišljaju o novcu za tu namjenu. Kažu da su na svom imanju ove godine zbog koronavirusa zasijali više nego ikada te da je sve rodilo. Kako šta sazrijeva u njihovim vrtovima, tako bez žurbe ubiru i pakuju. Na pijacu ne idu i cijene voća i povrća ih ne interesiraju, osim ambalaže, jer imaju svega u izobilju.

Od jabuka su, kažu, ispekle slatki i kiseli pekmez, sirće, razne džemove i sokove, a od povrća ajvar i razne zimske salate za svoje potrebe i za tržište.


Pijaca u Srebrenici. S. Smajlović

Slobodanka Ilić i Bahrija Aljaknović kažu da su na bratunačkoj tržnici crvene paprike kupovale po 1,60, žute po pet maraka u vreći od pet kilograma. Vreća krompira od deset kilograma je četiri, vreća kupusa od 12 kilograma je tri i po marke, paradajz po marku i po za kilogram. Kažu da takav izbor i povoljne cijene ne mogu naći na srebreničkoj pijaci, koju čini samo jedna tezga.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.