VOGOŠĆA

Udruženje „Sevdalinka“ organiziralo druženje svojih članova

S druženja

E. Muračević

25.7.2018

Prvog aprila ove godine u Sarajevu je bez velike medijske pompe, na inicijativu Esada Kopića Osmanovića, sevdalije i književnika iz Zagreba, formirano Udruženje ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“, koje okuplja sve sevdalije, ne samo iz naše zemlje već i zemalja širom svijeta. 

Za predsjednika je izabran sevdalija Zulfo Bota, donedavni aktivista Udruženja „Saray sevdah“, a s njim su, u promociju naše tradicionalne pjesme sevdalinke, krenuli još neki njegovi članovi i članovi udruženja estradnih radnika Kantona Sarajevo.  

- Okončali smo sve procedure vezane za registraciju Udruženja i u vremenu pred nama nastavljamo aktivnosti vezane za promociju naše tradicionalne pjesme sevdalinke - rekao je Zulfo Bota u prostorijama Fakulteta za javnu upravu u Vogošći, na druženju članova ovog udruženja koji su pjesmom „ovjerili“ početak svog rada.

''Nesebično smo zahvalni Munibu Tahiroviću što nam je, unutar svog fakulteta, bez ikakve naknade, ustupio prostor za rad i druženje naših članova. Znak je to da, pored nas koji pjevamo naše tradicionalne pjesme, ima dobrih ljudi koji sevdah i sevdalinku vole svim srcem. Od osnivačke sjednice Skupštine do dobivanja potrebnih papira nismo sjedili skrštenih ruku. Održali smo i prvi koncert naših članova u Štutgartu, gdje nam je domaćin bila Zikreta Lihović, koja u Njemačkoj, vrlo uspješno, osim promocije naših tradicionalnih jela u svojoj aščinici, promovira i našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku. Također, promovirali smo i dupli album 'Za sevdah i Bosnu živi srce moje'“, kazao je Bota.

Esad Kopić Osmanović, osnivač ovog udruženja, nije krio radost što su njegove ideje vezane za promociju sevdaha i sevdalinke naišle na plodno tlo. 

- Bit će onih koji će govoriti zašto smo formirali udruženje. Međutim, to nas neće sputati da se još agilnije uključimo u promociju naše muzičke tradicije. Neka novih udruženja, neka pojedinaca koji će raditi iste i slične poslove. To će samo doprinijeti da se o bosanskohercegovačkoj pjesmi više priča i da se ona više pjeva. Istina, mi se ne trebamo razilaziti, jedni dugima poturati noge, već zajedno, snažnije, raditi na njenoj promociji. Sevdah je važniji od svih nas. Uspjeli smo na jednom mjestu okupiti one koji pišu tekstove, muziku, aranžmane, one koji pjevaju, one koji, kao profesor Munib Tahirović,  na druge načine pomažu našu misiju te stoga rezultati rada neće izostati - rekao je Esad Kopić Osmanović.

Enver Šadinlija je bio oduševljen što ovo udruženje okuplja različite generacije onih koji vole i promoviraju našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku. 

- Kad vidiš s koliko ljubavi članovi udruženja prilaze promociji sevdalinke, onda mi, stariji, možemo mirno spavati jer će, zasigurno, biti onih koji će našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku znati pjevati i promovirati širom svijeta. Irma Katić, Elmedina Laličić, Edo Jahić, Edin Šarić... samo su neki od njih.

Uz harmonikašku pratnju Jasmina Ferhatbegovića i Muhameda Delića, pjevali su: Zulfo Bota, Mesud Kreštalica, Zulfija Tahirović, Mirhad Okanović, Irma Katić, Elmedina Laličić, Edo Jahić, Rifat Ličina, Ljubica Berak, Edin Šarić, Zikreta Lihović...

Harmonike su se latli i Ezher Helja i Edo Jahić. Nakon pjesme zaigralo se i tradicionalno kolo bosansko. 


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.