LIFESTYLE

Svi su mislili da neće preživjeti | Dječak s dva lica proslavio 13. rođendan (VIDEO)

Avaz.ba

9.6.2017

Prognozirali su mu da vjerovatno neće preživjeti, a on je proslavio 13. rođendan. Tres Johnson je rođen s rijetkim poremećajem zvanim "dva lica".

Sindrom "dva lica", odnosno kraniofacijalna hiperhidroza, je dosad zabilježen samo 36 puta i vjeruje se da je Tres jedina živa osoba s takvom dijagnozom, prenosi Daily Mail.

Ovaj sindrom uzrokuje dupliciranje dijelova lica. Tres je rođen s velikim rascjepom na licu, dva razdvojena nosa, abnormalno oblikovane glave, a uz to je mentalno zaostao i pati od napadaja.

- Ne znamo šta će se dogoditi u Tresovoj budućnosti, ali niko nije mogao ni zamisliti da će danas biti s nama. Dočekati njegov 13. rođendan bilo je predivno, daleko je dogurao. Proteklih trinaest godina bila je borba - rekla je njegova majka Brandy.

Prošao je kroz mnogo operacija kako bi se promijenio njegov oblik lubanje i smanjio rascjep koji ima na licu. Također, tretiraju ga uljem kanabisa koje je pomoglo da se broj njegovih napada smanji s 400 na 40 dnevno.

Njegovi su se roditelji susreli s mnogo podrške, ali i mnogo neugodnih komentara. Ljudi su im govorili da je sebično od njih što su ga zadržali i da bi ga trebali ubiti kako bi mu skratili muke.

- Mnogi stanje mog sina smatraju tragedijom, ali za njega se mislilo da neće preživjeti ni nekoliko godina, a još uvijek je s nama. To je sve što mi je važno - tvrdi Brandy.

Oba roditelja priznaju da nije bilo lako prihvatiti takvu situaciju. Tres je dobio 14 pogrešnih dijagnoza prije nego je potvrđeno o čemu se radi.

Teško im je pronaći doktore koji će se prema Tresu odnositi kao prema osobi, a ne pokusnom kuniću.

- Neki su ga htjeli samo pustiti da umre. Moj suprug se morao boriti da ga pokušaju spasiti - kaže Brandy.

Neki su im obećavali čudesne operacije koje će mu pomoći da izgleda normalno, ali njima to nije važno. Jedino žele da im sin živi što je duže moguće i da im to vrijeme prođe što ugodnije.

Pogledajte video:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.