LIFESTYLE

Jednim "prljavim" trikom odvikao dijete od TV-a za tri dana

Avaz.ba

2.1.2018

Gledanje televizije je omiljena aktivnost djece koja "gutaju" televizijski program koji im je postao zamjena za igru i druženje, kako sa vršnjacima tako i sa prezauzetim roditeljima.

Umorni roditelj koji se na Reddit-u potpisao kao Iwanttosleep8hours ("želim da spavam 8 sati") ispričao je kako se gledanje jedne epizode omiljene emisije pretvorilo u pravu zavisnost za TV-om kod njegovog djeteta.

-Sramota me je da ovo priznam, ali moje dijete je postalo zavisno od TV-a. Počelo je sa njegovim buđenjem u 4:00 ili 4:30 svakog jutra i to je bio jedini način da ostane miran. Uskoro je moj dvogodišnji sin počeo stalno da pita da mu upalimo TV i briznuo bi u plač ako bismo ga odbili.

Kleli smo se da ćemo od sutra da prstanemo da mu puštamo TV, ali svaki umoran i neispavan roditelj će razumjeti kada kažem da bih uradio sve samo da moje dijete bude mirno i da ja mogu da spavam.

Međutim, morali smo da smislimo neku strategiju i riješimo problem. Jednog jutra nismo mogli da nađemo daljinski i tražili smo ga desetak minuta dok on nije odustao i riješio da doručkuje. Sljedećeg dana sam odlučio da sakrijem daljinski. Tražili smo ga ponovo i uskoro je on opet odustao bez svađanja. Trećeg jutra TV nije bila prva stvar koju je tražio.

Iznenađujuće je kako se brzo odvikao, kao i kako se brzo djeca navuku na TV. Sada je mnogo bolji nego prije, želi da istražuje svijet oko sebe i da se igra sa igračkama i ljubimcima umjesto da bulji u ekran. Spavao sam do 7:00 po prvi put poslije mnogo vremena, napisao je ovaj korisnik.

Budite oprezni sa djecom i gledanjem televizije jer ona ima svojih čari i privlači ih. Na žalost, danas je većina roditelja prezauzeta i nemaju vremena da se igraju sa djecom pa im umjesto toga dozvoljavaju gledanje televizije do mile volje. Tako prave kardinalnu grešku zbog koje kasnije oni ispaštaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.