LOŠI POSTUPCI

Ne štitite ih: Ovo su najčešće laži koje roditelji govore djeci

Stručnjaci upozorili

Roditelji se vrlo često koriste "sitnim lažima". ILUSTRACIJA

Avaz.ba

18.7.2020

Većina roditelja u razgovoru sa svojom djecom  povremeno izreknu i neku laž najčešće uz opravdanje da ne žele povrijediti dijete, izazvati kod njega frustracije ili mu laskanjem žele malo podići samopouzdanje, no psihologinja dr. Tovah Klein, autorica knjige o dječjem razvoju, kaže kako je puno bolje naučiti ih da se nose s razočaranjem, nego lagati im.

Trgovina igračkama sad ne radi 

Trgovina igračkama,slatkišima, zoološki vrt... sve su to mjesta koja su misteriozno zatvorena kad roditelji postanu preumorni od rasprave zašto u nekom trenutku ne možete tamo, jer dijete 'baš sad' treba novu igračku ili slatkiš. 

To je bezazlena laž, od nje nema štete i možete si njome pomoći ponekad, kaže psihologinja. 

Zubić vila ili Djed Mraz ostavili su to za tebe

Dijete voli vjerovati u postojanje nekih mističnih likova. I pritom je najbolje dopustiti da vas ono vodi. Dakle, nemojte mu razbiti mjehuriće nade, već radije pitajte: 'Šta ti misliš ko ti je to ostavio?' 


Psihologinja upozorila roditelje na greške. ILUSTRACIJA

Ne znam.

Djeca imaju milion  pitanja. Zašto je nebo plavo? Zašto se ljudi razbole? Zašto više nema dinosaura? Roditelj iznerviran pitanjima često odgovori sa 'ne znam', da bi prekinuo razgovor, umjesto da djetetu objasni barem ono što razumije. 

Izjednačeno je

Društvene igre ili razne vrste utrka nerijetko znaju završiti time da roditelj presudi kako je 'izjednačeno' da bi se izbjegli povrijeđeni osjećaji, ljutnja i bijes. No, za djecu je zbunjujuće ako im roditelji kažu nešto drugo u odnosu na ono što sami vide, upozorava dr. Klein.

- Odrasli to rade jer žele da djeca budu sretna, no djeca zapravo najbolje reagiraju ako im kažemo: - Baš smo se opako borili! Vjerujem da ćeš IDUĆI puta ti pobijediti! - pojašnjava.

 Pazi što radiš, imam oči i iza

Naravno, ponekad se čini da roditelj zaista vidi i očima na stražnjoj strani glave, no riječ je o šestom čulu s kojim osjete kad se dijete sprema na nešto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.