IZDAJE ŠESTI ALBUM

Francuskinja Kolet Maze, žena koja svira klavir više od jednog vijeka

Njen sin jedinac Fabris Maze, rođen 1949. godine, kaže da je njegova majka nadahnuće za brojne ljude, naročito u vrijeme pandemije

Kolete Maze. SCREENSHOT

A. F.

30.4.2021

Stošestogodišnja Francuskinja Kolet (Colette) Maze  dokazala je svijetu da su godine samo broj.

– Muzika je moja hrana, hrana za moj duh i za moje srce - rekla je Maze.

Rođena u porodici srednje klase, njena stroga majka školovala ju je u kući, dok je otac vodio fabriku đubriva. Počela je da svira klavir kada je imala četiri godine kako bi u muzici pronašla toplinu koja je nedostajala u njenom strogom odgoju.

Danas, sa 106 godina, sjedeći za jednim od četiri klavira u svom stanu u Parizu, još uvijek uživa dok svira, a sprema se da izda i šesti album.

Maze kaže da su za gipkost njenih ruku i prstiju zaslužni joga i svakodnevno vježbanje, ali i da će kada dođe vreme da prestane da svira morati da nađe novu hranu za dušu.


Njen sin jedinac Fabris Maze, rođen 1949. godine, kaže da je njegova majka nadahnuće za brojne ljude, naročito u vrijeme pandemije.

- Njena ljubav prema muzici i drugima podiže moral. Ona je i u 106. godini života vitalna, u dobroj je formi i neprestano svira. Na taj način nam poručuje da za ono što radite morate da imate strasti, a istovremeno morate da vodite računa o sebi. Njena ljubav prema životu i smisao za humor ljudima mame osmijehe na lica - kaže Fabris.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.