HIPERPOLIGLOTA

Govori čak 24 jezika, a čisti tepihe za 20 dolara po satu

Svoj dar ne smatra naročito posebnim, iako mu je i samom misteriozan

Von Smit (46) radi kao čistač tepiha u SAD. Agencije

A. F.

13.4.2022

Von Smit (46) radi kao čistač tepiha u SAD za satnicu manju od 20 dolara.

Ono što je zanimljivo jeste da tečno govori osam jezika (engleski, portugalski, španski, ruski, rumunski, bugarski, slovački i češki), a konkretan razgovor može da vodi na čak 24 jezika.

U djetinjstvu je znao samo za dva jezika – engleski kojim je govorila njegova majka i španski kojim je govorio njegov otac. U Merilendu gdje je odrastao, nije htio da koristi ni španski jer nije htio da se dodatno razlikuje od ostale djece. Međutim, ubrzo je počeo da upija i druge jezike poput sunđera.

Bio je opčinjen svakim jezikom s kojim bi se susreo. Ukupno je kroz život proučavao 37 jezika, a služi se i s nekoliko znakovnih. Osim što brzo upija same riječi, Smit nevjerovatno dobro upija i naglaske.


O svom talentu nerado govori. Dvadeset i četiri jezika na kojima može da vodi razgovor je pobrojao, kaže, samo zato što su ga pitali. Inače ne bi znao tačan broj. Zna samo da želi da nauči još i da mu to ide bez pretjeranog truda. Trenutno planira da uči velški.

Najdraži jezik koji zna mu je bugarski.

Smit se nikad nije bavio poslovima koji imaju veze s njegovim talentom. Radio je kao izbacivač, dostavljač, šetač pasa… sada radi kao čistač tepiha i zadovoljan je tim poslom. Živi s majkom i uživa u ispijanju kafe u raznim kafićima gdje onda osluškuje nepoznate riječi i jezike s kojima se susretne.

Svoj dar ne smatra naročito posebnim, iako mu je i samom misteriozan. Kaže da je oduvijek pamtio brojeve i datume lakše od ostalih ljudi pa smatra da bi to moglo imati veze i s lakoćom kojom uči jezike.

Inače, hiperpoliglotom smatra se osoba koja govori 11 ili više jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.