BEBE I MAME

Alergije kod djece: Ne pretjerujte s higijenom

( Ilustracija)

Avaz.ba

31.8.2017

Bebe imaju daleko manju vjerovatnoću da će patiti od alergija i astme ukoliko su u prvoj godini života izložene bakterijama i alergenima bubašvaba, mačaka i glodara, smatraju naučnici. Ovaj rezultat je iznenadio i stručnjake koji su sproveli ovo zanimljivo istraživanje.

- Ono što smo zaključili je veoma iznenađujuće i kontradiktorno našim očekivanjima, objasnio je koautor studije dr Robert Vud (Robert Wood), šef Odeljenja za alergije i imunologiju u Dječjem centru „Johns Hopkins“ u Baltimoru. 

- Ispostavilo se da je rezultat potpuno suprotan od očekivanog – što ste više izloženi tim trima alergenima, manja je vjerovatnoća da ćete patiti od alergije ili teškog disanja.

Mališani koji su učestvovali u ovom istraživanju i koji su odrastali u domovima punim alergena i bakterija u 41 posto slučajeva nemaju alergije i astmatično šištanje, dok je samo osam posto njih imalo ove zdravstvene probleme.

Ovo istraživanje još jednom je potvrdilo tzv. hipotezu o higijeni, po kojoj djeca razvijaju alergije jer njihova tijela nemaju priliku da izgrade imunitet i prikladno odgovore na alergene, kako je istakao alergolog i imunolog dr Tod Mar (Todd Mar), koji je na čelu Odjeljka za alergije i imunologiju Američke pedijatrijske akademije.

- Izgleda da okruženje igra veliku ulogu i da, ukoliko je ono suviše čisto, djetetov imuni sistem neće biti stimuliran, objasnio je dr Mar.

Naravno, to ne znači da ne treba održavati higijenu doma.

- Ne možemo iskoristiti ovu informaciju kako bismo pružili savjet, naglasio je Vud i istakao da ne bi trebalo namjerno zagađivati kuću ili stan kako bi dijete izgradilo imunitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.