ZDRAVO RODITELJSTVO

Evo koji savjet može biti štetan za roditelje

Iako je istina da vrijeme brzo prolazi, stalno poticanje roditelja da cijene svaki trenutak sa svojom djecom može dovesti do nerealnih standarda

Bitno je istinski se povezati. Pixabay

Dž. R.

19.3.2024

Mnogi roditelji su dobili savjet “Cijenite svaki trenutak sa svojom djecom jer ona brzo rastu!“, što, iako dobronamjerno, može biti štetno, pa čak i opterećavajuće.

Iako je istina da vrijeme brzo prolazi, stalno poticanje roditelja da cijene svaki trenutak sa svojom djecom može dovesti do zanemarivanja svakodnevnih izazova roditeljstva i postavljanja nerealnih standarda. Također, može dovesti do osjećaja krivnje i spriječiti istinsko uživanje u vremenu provedenom s djecom.

Aprecijacijski pritisak

Problem leži u onome što se naziva “aprecijacijskim pritiskom”. Ovaj savjet često dolazi od onih koji se nostalgično osvrću na vlastita roditeljska iskustva, propuštajući vrijeme kada su njihova djeca bila mala.

Međutim, za roditelje koji se suočavaju s odgojem može biti izazovno cijeniti svaki trenutak usred haosa i stresa svakodnevnog života.

Osjećaj da biste trebali uživati u svakom trenutku zapravo može to otežati, stvarajući nepotreban pritisak.

Kako se boriti s pritiskom?

Kako bi se izborili s tim pritiskom, postoji nekoliko strategija koje roditelji mogu primijeniti. Prvo, važno je identificirati i preoblikovati kognitivna iskrivljenja, kao što su izjave da nešto treba biti, priznavanjem i prihvaćanjem cijelog raspona emocija koje dolaze s roditeljstvom.

Dopuštanje sebi da osjećate i izražavate emocije, pozitivne i negativne, bez osuđivanja, može pomoći u stvaranju realističnijeg i suosjećajnijeg pristupa roditeljstvu.

Mindfulness tehnike, kao što je svjesnost sadašnjeg trenutka bez prosuđivanja, također mogu biti korisne u omogućavanju prirodnog odvijanja emocionalnih reakcija. Promatrajući misli i osjećaje bez trenutne reakcije, roditelji se mogu bolje povezati sa svojom djecom i reagirati na različite situacije s namjerom.

Osim toga, umjesto da su pod pritiskom da cijene svaki trenutak, roditelji mogu njegovati “znatiželju uvažavanja” jednostavnim pitanjem cijene li određeni trenutak, bez osuđivanja. To omogućuje nijansiranije razumijevanje uvažavanja, priznajući da ono može koegzistirati s frustracijom ili drugim negativnim emocijama.

Prihvaćajući stvarnost roditeljstva, uključujući njegove izazove i radosti, s ljubaznošću i razumijevanjem, roditelji mogu potaknuti istinske trenutke povezanosti i zahvalnosti sa svojom djecom, objavio je Krenimo zdravo.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.